![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Proszę. Dyskusja przeniesiona z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=73...mp;#entry395093.
Czy licencja GPL jest komunistyczna? Czy ludzie wydający na jej warunkach oprogramowanie to komuniści (lub osoby z takimi ciągotami)? Może jedynie jest (ta licencja) przejawem wolności osobistej i gospodarczej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja twierdzę idee wcześniej mogły rozwijać się swobodnie, potem nastąpiło patentowanie oprogramowania i różne chore licencje, GPL pozwala na powrót do wolnego rozpowszechniania się idei. Przytoczyłeś ten fakt jako cechę odróżniającą środowisko FLOOS od komunistów. Ja zaś wykazałem że cecha ta świadczy raczej o podobieństwie. I o to mi właśnie chodzi w całym tym wywodzie. Podobieństw jest tyle że można zaryzykować tezę o zasadniczej jedności ideowej tych środowisk. Co prawda jedność ta dotyczy jedynie spraw odnoszących się do oprogramowania, ale to nieczego nie zmienia, gdyż tak naprawdę ludzkie podglądy często mają charakter selektywny.@sztosz: Czy Novell i Sun wydają CAŁY swój soft na GPL? Toż te ochłapy, które rzucają społeczności to czysty duping. IMO jest to zachowanie dużo mniej etyczne niż cała polityka M$ @Sedziwoj Wystarczy do czego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy Novell i Sun wydają CAŁY swój soft na GPL? Toż te ochłapy, które rzucają społeczności to czysty duping. IMO jest to zachowanie dużo mniej etyczne niż cała polityka M$ Może to nie koniecznie GPL, ale z tego co wiem to i Solaris i Java i Suse są wydawane na licencjach bardzo podobnych do GPL. I to są te ochłapy tak? Open Office to też ochłap? Dla mnie nie moralny jest zakaz możliwości ingerowania w system który się de facto kupiło, taki jak np. Windows. Ten post edytował sztosz 13.09.2007, 21:19:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 08:53 |