![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Proszę. Dyskusja przeniesiona z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=73...mp;#entry395093.
Czy licencja GPL jest komunistyczna? Czy ludzie wydający na jej warunkach oprogramowanie to komuniści (lub osoby z takimi ciągotami)? Może jedynie jest (ta licencja) przejawem wolności osobistej i gospodarczej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat Jedno i drugie smile.gif Kluczowa dla obu nurtów ideowych jest tendencja do traktowania wysiłku jednostki jako dobra wspólnego (dostępnego dla każdego członka... komuny:)). O, właśnie. Sam teraz piszesz, że to z punktu widzenia komunizmu można traktować GPL jako dobro dostępne dla każdego członka komuny. To zdanie jest bardzo ważne, bo pokazuje, że GPL może być przez (upraszczając) komunistów traktowane jako przedmiot spełniający kryterium komunistyczności, a co za tym idzie, będacy przedmiotem komunistycznym. Takie kryterium spałnia wiele obecnych ustaw społecznych w demokratycznym i kapitalistycznym kraju jakim jest USA. Nikt jednak nie nazywa ich komunistycznymi, ale po prostu uważają je za słuszne z punktu widzenia solidarności społecznej, interesu spolecznego. Ta samo jest z GPL - uważam, że słusznie zrobię, jeśli odostępnię moją aplikację społeczności, ale : 1. Nikt mnie do tego nie zmusza 2. Robię to z różnych powodów ideologicznych, biznesowych, czy jeszcze innych. W komuniźmie: 1. Jesteś zmuszony (w większym lub mniejszym stopniu) 2. Robisz to dlatego, że tak trzeba lub po prostu inaczej nie można. @Wykrywacz - ja bym jeszcze dodal, że jest to system koherentny i dlatego nawet nie musi, a nawet nie może przechodzić weryfikacji. Podobnie jak religia chrześcijańska - jest nieweryfikowalny. Pozdrawiam, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 15:13 |