Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> include, require i Wydajność?
Omega

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W którymś z tematów zauważyłem uwagę na temat spadku wydajności wraz ze wzrostem ilość dołączanych plików. Właściwie to nabrałem trochę wątpliwości co tak naprawdę stanowi problem... Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś konkretnego na ten temat? Trzeba się starać upchać kod w jak najmniejszej ilości plików? Martwię się bo jestem zwolennikiem możliwie jak najczytelniejszego podziału.

Interesują mnie jakieś bardziej potwierdzone testy itp. nie własne przemyślenia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
starach

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jakieś 2-3 tygodnie temu interesowałem się tym tematem i przetestowałem include, include_once, require i require_once.
Testy przeprowadziłem na 6 plikach. W 1 było to samo co 5 pozostałych.
Mówiąc najprościej podział był taki: pełen_dzbanek.php i jedna_piąta_dzbanka.php * 5
Testy wykazały że najszybciej wczytuje funkcja include(),
mimo iż ponoć różni się od require() tylko typem generowanego błędu w przypadku niepowodzenia.
Oprócz tego dowiedziałem się że z jednego pliku dane wczytują się znacznie szybciej niż kilku oddzielnych.
Nie powinno to dziwić bo jak wspomniał pink problem stanowią operacje odczytu danych z dysku.
Jednak również jak wspomniał pink lepiej jest porcjować dane i nie zwracać specjalnej uwagi na ten mankament.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 22:11