Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mvc] Upload i skalowanie obrazkow - Model czy Kontroler
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak w temacie, gdzie powinno sie wedlug Was odbywac skalowanie, usuwanie uploadowanie obrazkow. Moj pomysl to - upload w kontrolerze, na podstawie kazdego upnietego pliku tworzony jest obiekt z danymi tego pliku i przekazywany do modelu, ktory skaluje, zapisuje minuatury na dysku i dodaje info do bazy. Troche nie podoba mi sie fakt ze i kontroler i model wie o sciezkach do katalogow z uploadem (oczywiscie sciezki zapisane w Registry/Config) z drugiej strony skalowanie i zapis powinien byc w modelu na wypadek jakbym na przyklad chcial obrazki z bazie zapisywac ( (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ).
Dodatkowo usuwanie obrazkow - lepiej wywolac jedna metode modelu deleteAll() niz w kazdym kontrolerze powtarzac ten sam kod kasowania.
Nie wiem natomiast czy sam proces uploadowania powinien brac na siebie kontroler czy moze powinien przekazywac dane z formularza do modelu ... ale znowu model nie powinien wiedziec nic a zadnych formularzach, powinien tylko dostawac czyste dane czyli sciezki do plikow ktore ma zeskalowac i zapisac.
Co Wy na to ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Ludvik

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Model to warstwa posredniczaca miedzy Kontrolerem a Baza Danych.

Czyli w przypadku, gdy zechcesz trzymać obrazki w bazie danych, to możesz tę warstwę pominąć? Poza tym, zawsze myślałem, że model jest odwzorowaniem danych i funkcjonalności pewnej części systemu. Kontroler może zażądać aktualizacji modelu, a to czy dodajesz newsa, czy obrazek, za bardzo mnie w tym momencie nie interesuje...

Cytat
Pakujac upload do Modelu musisz zduplikowac metode odpowiedzialna za upload, jezeli bedziesz chail uzyc 20 modeli ta sama metode powielisz 20 razy.

Ale po co mi upload obrazków w 20 modelach? Wystarczy mi jeden osobny model, który zajmie się obsługą uploadu i tyle... Nie widzę tu potrzeby powielania żadnego kodu...

Cytat
Ludvik - to w zlym tonie pisac na tematy o ktorych sie nie ma pojecia.

Rozumiem, że wyróżniłeś najważniejszą część swojego posta? Osobiste wycieczki - PW, jeżeli jest to dla Ciebie wielkim problemem. Na razie tylko Tobie się to nie podoba, więc to chyba wszyscy, którzy tu pisali (i nie są to anonimowe osoby, które zarejestrowały się tydzień temu na forum) są w błędzie według Ciebie...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:27