![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio trochę czytałem na temat MVC i tak naprawdę tylko niektóre rzeczy z tego mi się podobają, nie wiem może jeszcze nie dostrzegam za wielu plusów, ale chce zastosować u siebie coś podobnego. Napisałem sobie klasę router i request, pierwsza pobiera dane z adresu, druga z formularzy, cookies, sesji i obsługuje dane z routera, klasę FrontController, które uruchamia moduł i tworzy instancję i klasę Action, uruchamia akcję (wywołuje metodę klasy). Kodowo wygląda to mniej więcej tak:
Jak powiecie czy to rozwiązanie jest optymalne, warto to dalej kodować, czy lepiej zabrać się za kodowanie 'standardowe' - z wprowadzaniem argumentów do funkcji itd.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przekaż instancję klasy HttpRequest do metody runAction, a z tej do metody wykonującej akcję.
2. Popatrz na wywołanie metody run Front Controllera. Jedyne co będziesz mógł zrobić z tymi wyjątkami, to wyrzucić je na ekran. Wyjątki powinny mieć takie typy, aby można było wywnioskować z kontekstu, czego one dotyczą. Jak jedna z Twoich akcji wyrzuci wyjątek, to nie będziesz wiedział, czy nie ma modułu, czy akcji, czy też akcja nie zrobiła czegoś źle. Komunikat na poziomie kodu źródłowego nic nie daje... 3. Zdecydowanie trzeba wyodrębnić widok, jeżeli chcesz, żeby miało to coś wspólnego z MVC. Najprostsze podejście, to zwrócenie nazwy szablonu z akcji i przekazanie jej do obiektu widoku, który dołączy odpowiedni szablon. 4. Bez przesady (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nikt nie rodzi się ze znajomością OOP, potrzeba trochę czasu, żeby poruszać się swobodnie w tym temacie. Trzeba też popełnić trochę błędów i wyciągnąć z nich wnioski (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:06 |