![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Za rok idę do liceum. Mam pytanie: co trzeba umieć, żeby iść na profil: informatyka? Co jest na takim profilu przerabiane? Z góry dzięki za odpowiedzi.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Myslec juz umialem. Myślenie - bardzo ważna rzecz, ale pascal (mówię tutaj o poziomie "w miarę" podstawowym) nie uczy myślenia bardziej niż cpp, a jedynie bardziej wkurza, jeśli pojawi się jakiś błąd, bo bez klamerek itp. kod w pascalu jest mniej przejrzysty i trudniej doszukać się błędu. A jeśli chodzi o to, czy się przydaje, to chyba tylko dlatego, że mogą gdzieś walnąć zadanie z nim związane. No i jeszcze jedna sprawa, o której już częściowo wspomniałem: Kod if [costam] then begin [costam] [costam] end else begin [costam] [costam] end; A teraz drugi przykład: Kod if( [costam] ) { [costam] [costam] } else { [costam] [costam] } A już najbardziej wkurza mnie brak nawiasów [w pascalu], tylko napaćkane wszystko tak o sobie [; Ten post edytował Vertical 29.08.2007, 07:59:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślenie - bardzo ważna rzecz, ale pascal (mówię tutaj o poziomie "w miarę" podstawowym) nie uczy myślenia bardziej niż cpp, a jedynie bardziej wkurza, jeśli pojawi się jakiś błąd, bo bez klamerek itp. kod w pascalu jest mniej przejrzysty i trudniej doszukać się błędu. Jak dużo pisałeś w obu językach? Bo ja w jednym i drugim, w Pascalu błędy poprawia się z marszu (najdłużej szukałem błędu że maiłem "dwie" zmienne A i a <lol>), w C/C++ trzeba je znaleźć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:09 |