Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> zliczanie i sumowanie
acztery

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam kłopot z relacją. Mysql dziwnie sie zachowuje mimo tego, że oczekuje czego innego.

mam takie zapytanie:

1. SELECT * , SUM( ifnull( documents.count, 0 ) ) AS CtrDocuments, count( ifnull( documents.Id, 0 ) ) AS CountDocuments, SUM( ifnull( count, 0 ) ) AS SumDocuments, cat.Title AS Title, cat.Id AS Id, cat.UserId AS UserId, cat.sort AS sort
  2. FROM `cat` LEFT JOIN `documents` ON `documents`.`Cat` = `cat`.`Id`
  3. LEFT JOIN `user` ON `user`.`user_id` = `cat`.`UserId`
  4. WHERE (
  5. cat.Lang = 'ddd'
  6. ) AND (
  7. documents.Lang = 'ddd'
  8. ) AND (
  9. cat.Parent = '0'
  10. )
  11. GROUP BY cat.Id
  12. ORDER BY cat.sort DESC LIMIT 0, 30

pobiera liste kategori i liczy ile w danej jest rekordów i sumuje kolumne count. Na chwile obecna działa tylko wtedy gdy jest jakis element w danej kategori ale jak nie ma zamiast pokaza 0 to go nie wyswetla mimo tego ze mam LEFT. RIGHT i INNER tak samo

Pod zapytania niewchodzą w gre. Kilka z was moze zdziwic ze 2 razy podaje jezyk dla roznych tabel ale inaczej nie działa :/
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
acztery

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wiem wiem zmieniam te struktre od zawsze ale jaks czasu nie mam teraz bede musial go sobie wygospodarować.

Co do Id dokumentu musze tak mieć bo np ja tworze id dla dokumentu na podstawie tytułu dla tytułu ala ma kota id = ala_ma_kota jak tam to na jakac cyfre to przy tworzeniu innych dokumentów zacznie robic sie balag i bede rozne id dla roznych wersji jezykowych np.

powinno byc

ala_ma_kota | Polski
ala_ma_kota | Niemiecki

i tak analogicznie jak dam cyfry z czego auto_incordet odpada bylo by tak

34343 | Polski
34323 | Niemiecki

a jak wyswetlam jakis dokument to na podstawie ID i prefixu jezykowego ale tak czy siak musze to zmienic inne rzeczy ktore napisałes ok

zapytanie ktore podales zwraca to samo co moje

ale dzieki jak zmieni struktre itp dam znac i zobaczymy co wtedy da sie wymyslec

Ten post edytował acztery 23.08.2007, 12:55:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 18:10