![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam kłopot z relacją. Mysql dziwnie sie zachowuje mimo tego, że oczekuje czego innego.
mam takie zapytanie:
pobiera liste kategori i liczy ile w danej jest rekordów i sumuje kolumne count. Na chwile obecna działa tylko wtedy gdy jest jakis element w danej kategori ale jak nie ma zamiast pokaza 0 to go nie wyswetla mimo tego ze mam LEFT. RIGHT i INNER tak samo Pod zapytania niewchodzą w gre. Kilka z was moze zdziwic ze 2 razy podaje jezyk dla roznych tabel ale inaczej nie działa :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy to ty czy ktoś napisał strukturę tej bazy, ale jest... zła. Przede wszystkim ktoś nie rozróżnia po co są typy danych i do czego służą.
Przykład pierwszy z brzegu : Tabela ‘cat’
Identyfikator zapisany w postaci stringa ? W dodatku 255 znakowego ? Do zapisu klucza głównego używa się integera i tworzy indeks – wtedy baza przeszukuje rekordy o wiele szybciej . Tak samo jak w tabeli ‘documents’
z poprzednich postow wnioskuje ze jest to klucz obcy do tabeli ‘cat’ – też powinien być integerem. Następna sprawa, chociażby w tabeli ‘cat’
Po co ci tyle miejsca na date ? Żeby to dobrze działało przede wszystkim trzeba zmienic strukture tej bazy, bo w przeciwnym razie będą się pojawiac nieoczekiwane bledy, trudne do zdiagnozowania. Co do języka
czy naprawdę potrzebujesz aż 255 znaków, zeby zapisać informacje o języku ? zmniejsz te pole np. do 2 czy 3 znaków i wpisuj tam informacje w postaci np.’pol’, ‘eng’. Wtedy zapytanie zwracające sumę oraz ilość dokumentów w języku polskim dla każdej kategorii głównej w języku polskim mogloby wygladac tak:
Generalnie – przepisz ta baze z uwzglednieniem zastosowania odpowiednich typow do przetrzymywanych danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 14:34 |