Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Konfiguracja Eclipse
kam_23

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
w PHP na razie jestem zielony - kupiłem książkę i staram sie dopiero z tą tematyką zaznajomić. chciałbym uskuteczniać to na tak chwalonym tutaj edytorze - eclipse. w tym celu ściągnąłem (zgodnie z tym co było zalecane na stronie eclipse):
- Eclipse sdk v3.3;
- Eclipse test framework v3.3;
- EMF SDO XSD 2.3.0;
- GEF 3.3 ;
- DTP 1.5 SDK;
- WTP 2.0;
- oraz oczywiście: org.eclipse.php_feature-sdk.
Nie chciałem ściągać All-in-One, gdyż oprócz PHP chciałbym też pisać w JAVIE w Eclipse (w ten sposób mam jedno i drugie). Po rozpakowaniu niby wszystko OK, pojawia się zakładka PHP, ale jak próbuje uruchomić jakiś projekt, to albo wyskakuje mi, że nie może wyświetlić strony, albo że Debugger nie jest skonfigurowany. Trochę się już z tym męczę, a na forum niestety nie znalazłem jak sobie z tym poradzić, więc zwracam sie do was o pomoc. Jak należy skonfigurować ustawienia serwera w eclipse, oraz ustawienia debuggera??
Z góry THX za pomoc.

Ten post edytował kam_23 20.08.2007, 16:05:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kam_23

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ściągnołem ze strony Zenda debugger do ide i zaczęło wszystko działać:
1) uruchamianie plików już działa, choć nie do końca tak jakbym chciał... pliki przenoszę do katalogu serwera, choć żeby chciało to działać, muszę w "PHP web page" zmieniać za każdym razem nazwę pliku (wskazywać, który z nich chcę uruchomić). Dopiero wtedy poleceniem "Run" plik jest przenoszony na serwer i wyświetlany w przeglądarce. i tu mam pytanie, czy da się zrobić tak, żeby automatycznie jak wybiore jakiś plik (np. edytuję go) i dam "run" to żeby został on od razu przeniesiony na serwer, i uruchomiony w przeglądarce?
identycznie sprawa ma się do Debuggera - debuguje tylko wskazany plik w PHP Script (jak wezmę debuggowanie przez "PHP web page" to wyświetla tylko stronę www), a nie cały projekt i za każdym razem trzeba to zmieniać, gdy chcę debuggować różne pliki. i też mam pytanie o automatyczne "wybieranie pliku" przez debugger.
2) co do tego dubbera Zenda, to nic nie zmieniałem w konfiguracji serwera ani php (nie wklejałem żadnych dll'ów ani nie edytowałem php.ini) - może to mieć jakiś wpływ na działanie tego debuggera??
3) słyszałem coś jeszcze o xdebugu. czym on różni się do tego Zendowego i czy można mieć ten i ten??
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:46