![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Gdzie nie patrze tylko php, php i php...
Jednak czy istnieją inne języki dzięki którym można obsłużyć dynamiczne strony? Zastanawiam się czy zastosowanie na silnik strony aplikacji w np. c++ jest to możliwe i czy jest sensowne (wydajność itp.) ? Np. ostatnio zainteresowałem się PERLem oferuje on wielowątkowość i inne bajery, jednak materiałów na ten temat i postów na różnych forach tyle co kot napłakał. Czy ktoś mógłbym rozwinąć temat innych technologi w których można tworzyć dynamiczne serwisy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednostronnie i małorzetelnie przedstawiasz fakty. Bez problemu mozna w tych dwóch cytatach zamianieć .NET i PHP miejscami. Dobry framework w PHP daje Ci dokładnie to samo co .NET. I właśnie to jest esencja. Że większość zapaleńców porównuje framework do języka. Czemu nie porównujesz na przykład samego Visual Basic do PHP i nie porównasz ich możliwości. Porównanie frameworka do języka to głupota (pdobnie większośc krzykaczy atakuje PHP RoRem). Ok, źle się wyraziłem. Nawet bardzo dobrze zaprojektowany framework nie pomoże w stopniu podobnym do ASP.NET zapanować nad porządkiem aplikacji. W tych naprawdę dużych firmach w których miałem przyjemność pracować, w aplikacjach PHP zawsze był bałagan - przez projekt przewijało się kilkunastu programistów PHP. Ale może trafiałem do złych projektów i tak nie jest. Z rozmów z kolegami także wiem, że u nich to co dzieje się z aplikacją wie jedynie osoba która pracuje nad tym od samego początku. Nigdy nie spotkaliście się z pytaniami "a gdzie się robi to, a gdzie się robi tamto...". W ASP.NET tego problemu nie miałem, dostawałem od pracodawcy projekt ze wskazówkami co mam rozbudować i to robiłem. PHP powinno pójść bardziej w stronę obiektowości. Wyjdzie mu to na dobre. Nie chciałbym już marnować czasu nad zastanawianiem się "dlaczego to się wyświetla" i w końcu w warstwie biznesowej odkryć kilka instrukcji echo. Takich problemów jest o wiele więcej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tych naprawdę dużych firmach w których miałem przyjemność pracować, w aplikacjach PHP zawsze był bałagan - przez projekt przewijało się kilkunastu programistów PHP. No ale to nadal sa Twoje osobiste doświadczenia ze złymi projektami.Ale może trafiałem do złych projektów i tak nie jest. Z rozmów z kolegami także wiem, że u nich to co dzieje się z aplikacją wie jedynie osoba która pracuje nad tym od samego początku. Nigdy nie spotkaliście się z pytaniami "a gdzie się robi to, a gdzie się robi tamto...". W ASP.NET tego problemu nie miałem, dostawałem od pracodawcy projekt ze wskazówkami co mam rozbudować i to robiłem. PHP powinno pójść bardziej w stronę obiektowości. Wyjdzie mu to na dobre. Nie chciałbym już marnować czasu nad zastanawianiem się "dlaczego to się wyświetla" i w końcu w warstwie biznesowej odkryć kilka instrukcji echo. Takich problemów jest o wiele więcej. Ja na przykład takiego problemu nie miałem nigdy. Doskonały moim zdaniem framework jakim jest symfony daje mi dokładnie to samo co .NET Uporządkowanie w kodzie, możliwość pracy w dużej grupie. Rozszerzalnośc, doskonałą dokumentację i ogromną społeczność. Nie chodzi tu jednak o symfony tak jak nie chodzi o to do jakich kto projektów trafiał. Sedno sprawy to możlwiości danej technologii. I wtedy inne argumenty (takie jak koszta, dostepnośc i prostota) muszą pomóc w wybraniu technologii/języka. Wady, o których wspomniałeś i zalety, które wymienileś wynikają tylko i wyłacznie ze źle napisanego kodu, nie z języka. I własnie w kontekście tego uważam, że .NET nie ma żadnej przewagi nad symfony. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:02 |