Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kafejka internetowa - połączenie między użytkownikami
Koleś

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć. Zastanawiam się nad stworzeniem internetowej kafejki szachowej. Chcę napisać aplikację podobną do tej na stronie http://64pola.pl/. Dane pomiędzy graczami muszą być przesyłane możliwe jak najszybciej z minimalnym opóźnieniem.
Wpadłem na pomysł, żeby skorzystać z klasy Ajax.PeriodicalUpdater z biblioteki Prototype. Działa to na takiej zasadzie, że JS asynchronicznie pobiera lub zapisuje dane z/do pliku (lub bazy danych, co chyba jest kiepskim pomysłem). Problem w tym, że jeśli w kafejce będzie grać jednocześnie kilkadziesiąt osób, to obciążenie serwera będzie ogromne. Dodatkowo powstaje opóźnienie związane z zapisem do pliku.
Czy istnieje jakiś sposób w JavaScript, ActionScript albo w czymś innym oprócz Javy na nawiązanie bezpośredniego połączenia między graczami za pomocą przeglądarki?

Ten post edytował Koleś 15.08.2007, 16:22:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Koleś

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Doszedłem do wniosku, że jednak najlepiej będzie zrobić to na serwerze socketów. Spodobał mi się Unity 2, niestety cena jest wygórowana jak na polskie warunki.
Ale to już nie jest temat związany z Ajaxem, więc myślę, że można zamknąć ten wątek.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 22:52