Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pierwszy raz z Symfony i duży projekt. Sure?
tuner

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jestem obecnie w sytuacji w której muszę zadecydować o rozwiązaniu, którego użyję. Stąd kilka moich pytań odnośnie Symfony.

Mam kilka projektów w poczekalni, pierwszym z nich jest rozbudowany funkcjonalnie system blogów. Mam duże doświadcznie w pracy z Zend Framework, miałem doczynienia z CakePHP i przez długi czas projektowałem także własne rozwiązania (mam jakieś 5 letnie doświadczenie w PHP). Jednak wciąż słysząc o możliwościach (i czytając książkę) Symfony zacząłem się zastanawiać czy nie użyć go tym razem.

Czy pisanie dużego serwisu, jako pierwszego w życiu na Symfony nie jest skokiem na zbyt głęboką wodę?
Czy użycie Symfony dla serwisu, który nie będzie stał na dedyku nie sprawi problemów związanych z wydajnością?
Jak oceniacie długość czasu nauczenia się budowania aplikacji internetowych w tym framie?
Jak oceniacie trudność rozwiązywania podstawowych problemów związanych z budowaniem na nim serwisu?

A może znajdujecie alternatywne rozwiązanie?

Ten post edytował tuner 8.08.2007, 07:54:07
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tuner

-----

Cytat(pawel_k @ 8.08.2007, 20:22:38 ) *
(...)jeśli jesteś w stanie przyciągnąć sporą grupę użyszkodników to na pewno będziesz w stanie znaleźć sponsorów którzy wyłożą 500zł na w miarę ok dedyk. (...)
Tutaj jest pies pogrzebany. Jestem wykonawcą projektu, nie jego właścicielem. Moim zadaniem jest zaprojektowanie struktury od strony technicznej i implementacja. Domyślam się, że zleceniodawcy, choć (i może dlatego, że) wykłada nie małe pieniądze, nie będzie uśmiechało się wykupować dedyka jeśli serwis zdobędzie dużą popularność. A raczej na to jest nastawiony.
+Quote Post
pawel_k

-----

Cytat(tuner @ 8.08.2007, 23:23:55 ) *
Tutaj jest pies pogrzebany. Jestem wykonawcą projektu, nie jego właścicielem. Moim zadaniem jest zaprojektowanie struktury od strony technicznej i implementacja. Domyślam się, że zleceniodawcy, choć (i może dlatego, że) wykłada nie małe pieniądze, nie będzie uśmiechało się wykupować dedyka jeśli serwis zdobędzie dużą popularność. A raczej na to jest nastawiony.

nikt nie chce przepłacać, to jasne... ale z drugiej strony koszt dedyka to nie jest jakaś astronomiczna suma, szczególnie w przypadku gdy ktoś wykłada niemałą kasę na sam serwis i planuje mieć sporą odwiedzalność (nawet jeśli ktoś nie koniecznie chce zarabiać na serwisie to przy dużym ruchu prosto jest zrobić żeby serwis przynajmniej zarobił na siebie).
poza tym sprawić że symfony za bardzo obciąży serwer jest na prawdę ciężko. oczywiście nie mam na myśli jakiegoś pierwszego z brzegu taniego hostingu tylko porządną sprawdzoną firmę z porządnie skonfigurowanym serwerem.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 06:48