![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega wlasnie na tym co mowil moj poprzednik, aby ten temat sobie blizej przyblizyc, nalezy poczytac o tym, jak binarnie sa kodowane liczby po przecinku i mowa tu o liczbach zmiennoprzecinkowych. Cala sprawa kreci sie wtedy wokol kodowania FP2.
Na szybko mowiac, dla przykladu mamy taki ciag binarny (podzielony na grupy): 1|101|100101 liczba w pierwszej grupie jest to znak (+/-) liczby w drugiej jest to cecha, inaczej zakres liczby liczby w trzeciej grupie to mantysa, jest to tak naprawde nasza liczba, tyle ze zamieniona tak, zeby byla po przecinku Jest wzór, wg którego obliczamy (odkodowujemy) liczbę zawartą w tym kodzie, ale ze względu na użyte potęgi, nie podałem go tu, a więc zainteresowanych odsyłam do google.pl Chodzi o to, ze im mamy część całkowitą dalszą od zera, tym jej wartość po przecinku staje sie mniej dokladna i coraz bardziej zaokraglana wraz ze zwiększaniem tej odległości. Co do problemu postawionego w tym poście, mam rozumieć, że w obu przypadkach chcemy uzyskać liczbę 50? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 08:51 |