Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Forum - mechanizm oznaczania tematow jako przeczytane, jw
ElemenT

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Jestem na etapie konczenia pisania forum jednak zostalo mi pare dupereli do dopisania m.in. oznaczanie czy ktos przeczytal dany temat czy nie.

Wymyslilem taki algorytm :

1. sprawdzam date ostatniego logowania lub wejscia (w zaleznosci czy jestem zalogowany czy nie)
2. wstepnie zaznaczam tematy jako nieprzeczytane od tamtego czasu
3. tematy obejrzane zaznaczam jako przeczytane (np zapisujac do cookiesa co widzialem, moze ew z jakas data)

Ma ktos jakies propozycje jak taki algorytm rozwinac ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ElemenT

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

limit ciastka ma 4 KB
wiec tyle danych nie przeniesiesz

mysle ze trzeba by skorzystac z sesji i tam zapisac dane, przechowaja sie w /tmp i nie trzeba bedzie ich sciagac
wiec tylko PHPSESSID bedzie pobieralo, wynajdywalo po tym dane o czytanych tematach i po klopocie

tak mi sie przynajmniej wydaje ze moze to byc dobre rozwiazanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

UDAT@ : AD 3 - jezeli dochodzi nowy post to data tematu jest wyzsza niz data ostatniego logowania (data startowa) i automatem zaznacza jako nieprzeczytany
dopiero jak wejdziesz to zapiszesz dane ze temat odwiedziles

poza tym wg mnie lepiej przechowywac info o przeczytanych tematach niz o nie przeczytanych
przyklad

mam 50 tematow dziennie podzielonych na 15 tablic, usera interesuje tylko jedna tematyka wiec odwiedza te zaluzmy 10 tematow dziennie i robimy wpisy na 10 tematow a nie na 40 pozostalych

dobra zrobilem w wygladzie tematow
teraz zagwostka przy wygladzie indexu

gdzie mamy ikonke jedna dla forum
i scenariusz taki :

wchodze : widze ze swieci sie czerwona ikonka czyli sa nowe tematy
wchodze do srodka a tam 20 tematow

wchodze do kazdego
wszystkie odznaczam

i teraz by na indexie forum zmienila mi sie ikonka na zielona (oznaczenie ze nie ma nowych tematow)

ma ktos jakis pomysl ?

moze zrobic jakis tablicowy marker ktory podczas budowania listy tematow bedzie sprawdzal co juz przeczytalem a czego nie
tylko co w przypadku jak bede mial wiecej tematow nieprzeczytanych i bedzie podzial na 2 strony ?
i np na 1 wszystkie przeczytam, zostanie 2, marker by musial wiedziec ile jest na kolejnych stronach :/

ciezki temat

Ten post edytował ElemenT 4.08.2007, 15:29:43
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 22:36