![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif)
Czy da się za pomocą kliknięcia w przycisk zmieniać zapisane w pliku treści na stronie, np. $tresc1="aaaa"; $tresc2="bbbb"; $tresc3="cccc"; domyślnie pokazuje się $tresc1 i jak kliknę jeden raz w przycisk typu submit to żeby się pokazała $tresc2 drugi raz to tresc3 itd. Prubowałem użyć for i while ale sie nie udało. Proszę o pomoc - Z góry Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie sie da, ale z Twojego pytania nie wynika o co dokladnie chodzi.... najszybciej zmiane tresci na stronie po kliknieciu na przycisk uzyskasz przy uzyciu javascript, a jesli mimo wszystko chcesz aby tresc byla podmieniana w php, to chyba w najprostrzy sposob uzyc sesji php.... i najlepiej zrobic tak, aby byla dostepna tylko do nastepnego wywolania strony.... wtedy np robimy tak:
bedziemy operowac na zmiennej sesyjnej 'ostatnia_tresc'.... jesli uruchamiamy skrypt i nie istnieje taka zmienna, to wyswietlamy tresc1 i do zmiennej sesyjnej ostatnia_tresc' przypisujemy wartosc tresc1, przy nastepnym wywolaniu strony zmienna 'ostatnia_tresc' ma wartosc tresc1, no wiec teraz wysylamy zawartosc zmiennej tresc2 i pod zmienna 'ostatnia_tresc' przypisujemy wartosc tresc2, itd. to raczej najprostszy sposob, nalezy pamietac, jak juz wspomnialem, aby zmienna ta byla wazna tylko do nastepnego wywolania strony, wszelkie trzymanie takiej zmiennej w cookies, get czy post jest nie dozwolone (a to sie sam zastanow dlaczego)... a dlaczego wazna do nastepnego wywolania?? powiedzmy ze klikne na inny link na stronie, a potem na ten link gdzie sa tresci, no wiec otworzy mi sie strona z trescia ktora ostatnio ogladalem, o ile nie nastepna.... co do odpowiedzi poprzednika, ja zrozumialem pytanie autora jako rodzaj nawigacji po formularzach, bo do czego innego uzywac przycisku submit? pozdrawiam Ten post edytował likemandrake 3.08.2007, 10:18:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:46 |