![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moj system pracuje w dwóch językach: polskim i angielskim. Chaciałbym uelastycznic zwracane przez metody w klasach komunikaty. Toteż chcę stworzyć klase do tłumaczenia. Będzie zawierała dwie tablice: jedna z komunikatami polskimi a druga z angielskimi (pod tymi samymi indeksami odpowiedniki komunikatow w dwoch jezykach). Bedzie pewnie jakas metoda translate() zwracajaca odpowiednik komunikatu z drugiej tablicy.
Czy macie na to jakas lepsza koncepcje? bo mysle ze wpisywanie przy zwracanych wartosciach metod czegos w stylu: $eng[45] jest malo wymowne z gory dzieki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to od dawna robię w ten prosty, ale skuteczny sposób:
- tworzę osobny plik, który będzie odpowiadał za obsługę wersji językowych i przechowywał komunikaty - wybór wersji językowej może być realizowany w dowolny sposób, w zależności od potrzeb. Może to być zmienna przekazywana przez GET, ciastko, wpis w pliku konfiguracyjnym itp. - komunikaty trzymam w stałych tekstowych, definiowanych po starcie programu, w zależności od wybranego języka, np.:
Ważne żeby nazwy stałych były intuicyjne i żeby nie kolidowały z zastrzeżonymi nazwami (można na początku użyć np. podkreślenia) - jeżeli piszę w PHP, komunikaty umieszczam bezpośrednio w kodzie HTML: Najlepiej wtedy przy testowaniu włączyć error_reporting na E_ALL i obserwować, czy czegoś nie poputaliśmy. No i to chyba tyle. "Sprzedałem" Ci moją autorską metodę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam, Cosi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:23 |