Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Błąd podczas instalacji Windowsa, po usunięciu Ubuntu
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przez ostatnie ponad dwa miesiące miałem na komputerze zainstalowane tylko Ubuntu ale wreszcie postanowiłem wywalić śmiecia i wrócić do Windowsa no i teraz mam problem.

Kiedy instalowałem Ubuntu zaorałem cały dysk i Linux zasiadł na całym dysku twardym, teraz kiedy wrzuciłem płytkę z M$ postanowiłem zrobić to samo, tyle że w drugą stronę.

Wszystko szło gładko i jak zawsze: Instalator ładuje pliki, wybieram cały dysk do pełnego (nie szybkiego) sformatowania (w systemie NTFS) i bomba.
Instalator uruchamia się ponownie i znów chce wybrać miejsce pod instalację. Wybieram, on formatuje, ładuje pliki i ... znów to samo.

Dzień świstaka.

Czy macie pomysł dlaczego tak się dzieje?
Może to przez uszkodzoną partycję rozruchową?

Podejrzewam problemy z partycjami ale nie mam pomysłu i wiedzy jak je zainstalować.
A może to coś nie tak z MBR? Sam nie wiem.
Tym bardziej że nie mam innego kompa i nie za bardzo mam ten dysk gdzie włożyć.

Drugi komputer to laptop, więc dużo mi nie pomoże.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

1. Pierwsza sprawa to sprawdź czy instalator nie ładuje się automatycznie, czy nie ma komunikatu typu "Naciśnij dowolny klawisz...". Jeśli komunikat się pojawia to przypadkiem nie naciskaj żadnego klawisza po skopiowaniu plików i restarcie kompa. Jeśli instalator ładuje się automatycznie to po skopiowaniu plików i restarcie kompa ustaw bootowanie w BIOSie, na HDD.

2. Może być taka sytuacja że instalator nie może zapisać danych w MBR, jeśli nie masz nic ważnego na dysku to wyczyść MBR, otwórz na nowo partycje i powinno być ok.

P.S. Trochę namieszałem w punkcie pierwszym, poprawiłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam

Ten post edytował webdicepl 27.07.2007, 21:18:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 13:01