![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) .... wielkie dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby nie tworzyć nowego tematu, dołączę pytanie tutaj.
Zaktualizowałem pakiet WebServ - więc PHP z 5.1.5 nad 5.2.3 i MySQL z 4 na 5. Teraz w przeglądarce nie wyświetlają się polskie znaki w pobranych danych z bazy. Aktualizacja rekordów z poziomu PHP też nic nie daje. MySQL 5 dodatkowo jeszcze posiada mechanizm porównywania znaków. Fragment my.ini: Kod language=c:/usr/mysql/share/polish character-set-server=latin2 default-character-set=latin2 Zmienne MySQL: Kod character_set_system=utf8 (I tego nie mogę zmienić) Pozostałe zmienne - collation_* i character_set_* (opr. _filesystem = binary) mają wartość LATIN2.Tabele również mają kodowanie latin2, lecz nie mogą zapamiętać porównania znaków (ustawiam latin2_general_ci, nie ma polish_ci), chyba że MySQL-Front po prostu ich nie odczytuje. Pomaga dopiero poniższe zapytanie wywołane po rozpoczęciu połączenia: Kod SET CHARACTER SET 'latin2' Tylko dla nowo wprowadzonych danych.Czym to jest spowodowane? Nieprawidłową konwersją bazy danych? Czy da się ten problem ominąć bez dodatkowego zapytania, czy w skryptach dla MySQL 5 to raczej standard? A może lepiej postawić na UTF? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 13:16 |