Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Tracker - rejestrowanie wprowadzonych zmian
drbane

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiam sie jak zrobić logowanie zmian w stylu: użytkownik wchodzi do edycji danych (np. produktu) i zmienia np. tylko jego cenę. Muszę zarejestrować zmianę ceny (tylko ceny, użytkownik opisu i innych wartości nie zmieniał). System został napisany przez kogoś innego i jest dosyć spory.

Co mi przychodzi do głowy to tyle, żeby za każdym razem przy zapisie wywoływać funkcję z tytułem operacji, nazwą pola i jego wartością. Tak jak pisałem, system jest spory więc czekałoby mnie edytowanie wszystkie gdzie takie zmiany miałyby być rejestrowane.
Inna sprawa, to jak wychwycić co było zmienione? Porównywać wprowadzone dane z tym co jest w bazie?

Może jest jakieś inne rozwiązanie? Może ktoś już miał podobny problem?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
drbane

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To nie jest problem, z tym ze log musi wygladac tak:

Cytat
Zmiana ceny, 100 PLN
Dodanie nowego produktu, nazwa: PROSZEK DO PRANIA

Nie wiem skad mam wiedziec, ktore pole w formularzu bylo zmodyfikowane (tzn. teoretycznie moge porownac wczesniejsze dane z wprowadzonymi z formularza, ale ile to roboty - dziesiatki formularzy).
Mam maly metlik w glowie, poniewaz mam modyfikowac nie swoj kod. Poprostu szef zazyczyl sobie logowania zmian w ten sposob no i teraz co? Mam caly kod tak przekopac? A nad projektem pracuje jeszcze 2 obcokrajowcow i tez chlopcy za kazdym razem musza wywolywac logowanie...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 10:41