![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Około miesiąc temu nawiązałem kontakt z potencjalnym zleceniodawcą, wysłał mi dokładną specyfikację skryptu (jego zdaniem), wyceniłem +/- koszta wykonania po czym poinformowałem o cenie i terminie wykonania. Otrzymałem pozytywną odpowiedz wieć nie zwlekająć zabrałęm się za prace. Po ukończeniu pracy demo skryptu zostało przez niego zatwierdzone. Wszystko sie dobrze układało, skrypt wykonany dokładnie na życzenie, faktura VAT wystawiona i wysłana - termin przelewu na tydzień po wystawienu faktury. Sprawa skomplikowała się gdy termin płatności został przekroczony a przelew nie dotarł, kontaktując się ze zleceniodawcą w sprawie przelewu następuje tylko cisza. Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją dlatego chciałbym skierować moje pytanie do tych, którzy zetkneli się z takim przypadkiem. Jak postępować z takim "zleceniodawcą"? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym celował w art. 286 KK -> zawiadomienie o przestępstwie i do prokuratury. Jednak odradzałbym takie pochopne działanie. Daj mu jeszcze czas, napisz jakieś pismo z wezwaniem do zapłaty. Poinformuj, że adwokat przygotował zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 286 KK i jeśli wciągu 14 dni od otrzymania pisma nie wpłaci pieniędzy zgłosisz się z zawiadomieniem i korespondencją email do prok. Nadaj to poleconym z potwierdzeniem otrzymania. Możesz dodać też, że za takie przestępstwo grozi do 8 lat paki, a wyroki, nie wiem o jaką kwotę chodzi, są raczej dość wysokie. Gówniarze co wyłudzają na Allegro po 200 zł dostają zazwyczaj około 2 lat w zawiasach.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 23:28 |