![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam gotowy layout. podstawą są oczywiście tabele. I chciałbym za pomocą php ładować po kliknięciu na link w menu odpowiedni tekst/zawartość na stronie... bez sensu jak po kliknięciu na link odsyłałbym pokolei do kolejnych podstron (np. 1.php 2.php 3.php) które różniły się tylko tekstem w jednej z komórek tabeli...
Wiem że takie coś można zrobić. Może ktoś mnie naprowadzić? --- Dodaje tag, aby temat był zgodny z forum Przedszkole, ponieważ już padły odpowiedzi. Na przyszłość proszę pamiętać o tym, inaczej temat zostanie zamknięty. --- ~strife |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
link z menu przenosi Cie np na: "index.php?op=news" w pliku index.php wpisuje:
i koniec (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Outbreak 4.07.2007, 13:31:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak: link z menu przenosi Cie np na: "index.php?op=news" w pliku index.php wpisuje:
i koniec (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Troche nieczytelne w takim razie będzie kod strony głównej? Bo wszystko będzie właśnie w nim zawarte... <?php // zmienna $go przekazana metoda GET $go = $_GET['go']; // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta if(!empty($go)) { // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje if(is_file("strony/$go.php")) include "strony/$go.php"; // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat else echo "<br />Nie ma takiej strony :-("; } // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna else include "strony/glowna.php"; ?> (objasnienie: aby wszystko działało stwórz katalog strony a w nim kolejno strony z treścią (nie musisz używać juz znaczników meta ani kodu <html><body></body></html> wystarczy wpisac odpowiednio sformatowany tekst z tabelami lub fotkami) a na koniec przed całym kodem strony zamieszczasz cos takiego: <?php // zmienna potrzebna do prawidlowego wczytania includowanych plikow $add_site = true; ?> i wszystko smiga w razie w pisz..... No tak działa ale tylko jak wpisze w przeglądarce adres z index.php?go=1 a jeśli wpisze sam adres to strona się nie ładuje, bo pluje się że nie zdefiniowana jest zmienna go? Jak temu zapobieć, żeby na początku wyświetlała się strona główna? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 22:12 |