![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie.
Na pewno każdy z was po pewnym czasie przejada się gotowcami i ma zamiar stworzyć własny system szablonów, a więc rozpocząłem topic abyśmy mogli podzielić się pomysłami, kodem i uwagami. To tak na start pierwsz pytanie, czy lepiej przy tworzeniu systemu szablonów korzystać z DOMDocumenty czy z pregów? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również zastanawiam się nad użyciem systemu szablonów, ewentualnie napisaniu własnego. Przy zaawansowanym kodzie warunkiem jest jednak kompilacja do kodu PHP.
Najlepiej byłoby nie używać pętli w szablonach. Dane tam trzeba jeszcze przetworzyć, chyba, że użyjemy 2 pętli, co jest bez sensu, gdy pobieramy rekordy z bazy na bieżąco. Aktualnie w pliku skórki dla nowości stosuję funkcję wywoływaną przy każdej iteracji. Z ciekawym rozwiązaniem spotkałem się w PhpBB2. Gdyby nie zaawansowane konstrukcje, PHP jest również dobrym językiem szablonów. Jednak mniej czytelny:
Kod <a href="{url}">{caption}</a> Mam wątpliwości, czy XLST jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem. Może sprawiać problemy początkującym przy edycji wyglądu strony. Trzeba jeszcze generować kod XML. Przeglądarki nie otrzymują zwykłego kodu (x)HTML, lecz muszą również przetworzyć szablon. Ten post edytował WebCM 18.07.2007, 21:27:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:24 |