![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam pytanie do kolegow mniej lub wiecej doswiadczonych praca z PostgreSQL. Czy mozecie podac mi praktyczne roznice, ktore przekonaly was do korzystania z PostgreSQL'a w stosunku do MySQL-a. Dla mnie jak narazie glownie przkonywujaca jest obsluga PL/SQL oraz typy tablicowe ktorych brakowalo mi czasem w MySQL. Nie wiem rowniez jak sie sprawa ma z wydajnoscia - chociaz PostgreSQL wydaje mi sie bardziej profesionalnym narzedziem... mialem troche stycznosci z Oracle'm wiec moze to bedzie pomocne w dobrym zrozumieniu PostgreSQL'a, ale z checia bym sie dowiedzial jaka lekture polecicie zeby zglebiac ten temat. pozdrowka anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego tak uważasz? Prostota chyba najbardziej za tym przemawia i popularnosc. Poszukaj sobie testow dla malutkich baz zobaczysz jakie sa rezultaty. Cytat Oracle ale do naprawde bardzo dużych baz. Jakiś czas temu natknąłem się na testy wydajności Oracle vs MSSQL. Ten pierwszy był wydajniejszy dopiero przy bardzo dużych bazach. Przy mniejszych MSSQL prowadził. Z tym to bym sie akurat nie zgodzil. Na Oracle mialem okazje pracowac przez ponad 3 lata uwierz mi ze jesli masz wszystko tak jak trzeba skonfigurowane to jest naprawde szybki. Co do testow to spotkalem sie z zypelnie przeciwnymi. Cytat Podaj jakieś przykłady jakiego typu rzeczy wykonywane są z automatów. Nigdy nie miałem przyjemności pracować przy budowie tego typu (b. dużych) baz. Jestem po prostu ciekawy. Np cos takie jak dodanie do 1 tabeli powoduje mase operacji w innych tabelach, podobnie jak usuwanie i update. Albo inny przyklad monitorowanie zmian rekordow nie wazne czy to robisz przez aplikacje czy recznie masz kazda malusinka zmiane. Takich przykladow moze byc setki, ktore sie dzieja w bazie. Albo dodajesz do 1 baza a automatycznie dane sa replikowane w innych bazach niekoniecznie PG (trafiaja do MSSQL czy ORACLE) Jesli nie znasz takich rzeczy to radze zakupic pare dobrych ksiazek przeczytac to da troche jasniejszy poglad na mechanizmy baz danych. Obecnie baza danych to nie tylko operacje SQL to rowniez wykorzystanie masy narzedzi jakie oferuje i wile rzeczy napisanych w procedurach skladowanych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:30 |