![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was:) w ten piękny dzionek.Od kilku dni zastanawiam sie czy jest sens pisać swoje skrypty ( księga gości, licznik,panel admina itd) czy może korzystać z gotowców jak( skrypty sprawdzone innych programista ów albo używać frameworków i ich dobrodziejstw ) ?, pytam sie dlatego ze w php na poważnie pisze od niedawna hobbistycznie od ponad 1 roku ,ale nie moge powiedzieć ze wszystko umiem , i wszystko potrafię napisać bo tak nie jest .Czy lepiej pisać swoje skrypty i doskonalić sie w programowaniu czy korzystać z gotowców ( czami lepszych itd) bo chyba przy powznawianiu frameworków też człowiek sie uczy programować ( lepiej nazwijmy to dostosowywać gotowe rozwiązania jakie są w tych frameworkach )
Dziękuję za pomoc i mam nadzieje ze ta dyskusja będzie sensowna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Cysiaczek
Zgadzam się, nie można siedzieć tylko w tym co istnieje. @dzesi Zainstaluj FF i spr. pisowni wbudowane... Co do tematu, trzeba pamiętać że część "bibliotek"do PHP jest tak marnie napisana, że szkoda gadać. Ale jakoś nie wpadło mi do głowy aby pisać własne rozwiązanie typy Smarty, Propel'a jeszcze nie korzystałem, ale będę chciał, bo wydaje się ciekawą propozycją. Trzeba rozdzielić to co służy do nauki, od tego co służy do pracy. Bo mimo że mamy rozszerzenie do przeciążania operatorów, to go się nie wykorzysta w pracy. Tak samo lepiej korzystać z gotowych FW czy modułów, bo są lepiej przetestowane, czasami są naprawdę dobrze napisane. Ale jak się ma człowiek uczyć to musi sam pisać, tylko żeby robić to bardziej skutecznie korzystajmy z wiedzy innych programistów, którą można znaleźć np. w książkach, artykułach, forach, blogach ale też w ich skryptach. Przebijanie się przez kod brzydko napisany też uczy, bo samemu się odczuwa na własnej skórze czemu obiektowe jest lepsze dlaczego trzeba komentować. Ale też pokazuje jak ktoś rozwiązał dany problem, bo czasem są naprawdę ciekawe rozwiązania. Przeglądanie różnych "bibliotek" daje coś jeszcze, jak się jakieś ciekawe znajdzie to można potem z nich korzystać. Ja miałem kłopot bo tokenów nie używałem a musiałem takowe dodać, zacząłem szukać gotowych (szybciej) ale to co znalazłem było takie kitowe, że ostatecznie sam napisałem. Bo niestety jest dużo kiepskiego kodu PHP'a, dlatego nie ma co porównywać do obsługi okienek w innych językach gdzie są naprawdę dopracowywane. Jest migracja z PHP na inne języki tych bardziej doświadczonych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:59 |