![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was:) w ten piękny dzionek.Od kilku dni zastanawiam sie czy jest sens pisać swoje skrypty ( księga gości, licznik,panel admina itd) czy może korzystać z gotowców jak( skrypty sprawdzone innych programista ów albo używać frameworków i ich dobrodziejstw ) ?, pytam sie dlatego ze w php na poważnie pisze od niedawna hobbistycznie od ponad 1 roku ,ale nie moge powiedzieć ze wszystko umiem , i wszystko potrafię napisać bo tak nie jest .Czy lepiej pisać swoje skrypty i doskonalić sie w programowaniu czy korzystać z gotowców ( czami lepszych itd) bo chyba przy powznawianiu frameworków też człowiek sie uczy programować ( lepiej nazwijmy to dostosowywać gotowe rozwiązania jakie są w tych frameworkach )
Dziękuję za pomoc i mam nadzieje ze ta dyskusja będzie sensowna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inna sprawa, że czytanie innych źródeł dla rozwiązania konkretnych problemów też jest dobre. Tzn. nie czytać źródeł dla czytania, a np. jak nie wiem jak zrobić stronicowanie to hop podglądam w bibliotece i mam prostą własną wersje. Oprócz tego są niektóre nieudokumentowane biblioteki oraz niskopoziomowe API do którego nie ma dokumentacji i można albo czytać jego kod (opcja hard), albo czytać jak z niego korzystają inni programiści (opcja soft). Tutaj czytanie jest rzeczywiście pomocne. Zazwyczaj używam opcji soft. Także jeżeli już czytać to pod kontem konkretnego problemu, nie tak sobie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:27 |