![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was:) w ten piękny dzionek.Od kilku dni zastanawiam sie czy jest sens pisać swoje skrypty ( księga gości, licznik,panel admina itd) czy może korzystać z gotowców jak( skrypty sprawdzone innych programista ów albo używać frameworków i ich dobrodziejstw ) ?, pytam sie dlatego ze w php na poważnie pisze od niedawna hobbistycznie od ponad 1 roku ,ale nie moge powiedzieć ze wszystko umiem , i wszystko potrafię napisać bo tak nie jest .Czy lepiej pisać swoje skrypty i doskonalić sie w programowaniu czy korzystać z gotowców ( czami lepszych itd) bo chyba przy powznawianiu frameworków też człowiek sie uczy programować ( lepiej nazwijmy to dostosowywać gotowe rozwiązania jakie są w tych frameworkach )
Dziękuję za pomoc i mam nadzieje ze ta dyskusja będzie sensowna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście jestem za używaniem gotowych bibliotek. W PHP to może jest jeszcze opcja używać własne biblioteki, ale jak się wchodzi w poważniejsze rzeczy to rozwiązania stają się zbyt skomplikowane, aby móc pisać własne w rozsądnym czasie. Pomyślcie, że większość z tych Frameworków i bibliotek których się używa od tak było pisanych i testowanych więcej niż całe coponiektóre aplikacje (a już na pewno więcej niż te małe projekciki, jakie tam sobie początkujący skrobią)! W PHP tak można, ale pomyślcie sobie o troszkę innej sytuacji. Chcę napisać aplikację okienkową. Wykorzystuje Gtk czy piszę własną bibliotekę wysokopoziomową do obłsugi okienek? Oczywiście nie muszę udzielać odpowiedzi.
Osobiście nie polecam patrzeć jak Frameworki są napisane, tylko jak się ich używa, bo to jest i tak wystarczająco spora wiedza do nauczenia się. A pisać przy okazji i tak się człowiek nauczy. Dlatego gdyby to była ankieta głosowałbym na gotowe rozwiązania. Taki przykład, może nie PHP, ale nie znalazłem na szybko ile zajmują źródła symfony. Jest taki framework do Pythona, pylons. Jego spakowane źródła mają 150KB! Jeżeli wiecie jak mocno kompresują się pliki tekstowe to się ze mną zgodzicie, że ten framework ma ~0,5MB źródeł! A należy raczej do małych. Po prostu pisanie własnych bibliotek tylko po to aby pisać jest niewydajne, niekorzystne (nie mamy dogłębnęgo testowania itp) i po prostu mija się z celem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 01:59 |