Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> MVC - kilka pytań teoretycznych
Ziels

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Zapoznaję się właśnie z czymś takim jak MVC, napisałem sobie trochę kodu który przypomina frameworka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Problem w ty że gdzie o tym nie poczytam to coś innego piszą - jakie powinny być relacje widoku modelu i kontrolera?

Moje pojęcie jest takie:

Kontroler wybiera odpowiedni model, wykonuje wszystkie operacje logiczne związane z daną akcją po czym pobiera odpowiednie dane z modelu i je przekazuje do widoku (żeby operować na ładnych przykładach niech będzie to lista newsów) który to widok z tych danych generuje kod html dla użytkownika.

Model odpowiada za operacje na danych, ich zmianę oraz pobieranie. Jeśli kontroler musi np. usunąć newsa to wywołuje odpowiednią metodę modelu.

Widok operuje jedynie na danych przekazanych mu przez kontroler, nie ma dostępu do modelu.

Czy ta filozofia jest prawidłowa? Na wikipedii w schemacie widok ma połączenie z modelem, ale w tym momencie nie za bardzo rozumiem w jakim celu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A jak zwraca Wam model dane? Tablice asocjacyjne czy tablice objektow? Ja zwracam sobie tablice objektow potem w smartach czy gdziestam sobie to wyswietlam tak $news->tytul. Natomiast zapisuje tak: tworze sobie objekt na przyklad News, napelniam go danymi i wywoluje $model->save($objNews) potem model sobie rozbiera objekt i go zapisuje, nie wiem czy tak jest ok, ten sposob w sumie bardziej sprzega sie model z kontrolerem, z drugiej strony jest wygodniej i ... obiektowo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował NoiseMc 12.07.2007, 14:50:35
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 23:03