![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zapoznaję się właśnie z czymś takim jak MVC, napisałem sobie trochę kodu który przypomina frameworka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problem w ty że gdzie o tym nie poczytam to coś innego piszą - jakie powinny być relacje widoku modelu i kontrolera? Moje pojęcie jest takie: Kontroler wybiera odpowiedni model, wykonuje wszystkie operacje logiczne związane z daną akcją po czym pobiera odpowiednie dane z modelu i je przekazuje do widoku (żeby operować na ładnych przykładach niech będzie to lista newsów) który to widok z tych danych generuje kod html dla użytkownika. Model odpowiada za operacje na danych, ich zmianę oraz pobieranie. Jeśli kontroler musi np. usunąć newsa to wywołuje odpowiednią metodę modelu. Widok operuje jedynie na danych przekazanych mu przez kontroler, nie ma dostępu do modelu. Czy ta filozofia jest prawidłowa? Na wikipedii w schemacie widok ma połączenie z modelem, ale w tym momencie nie za bardzo rozumiem w jakim celu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to mam tak:
1) Model Tworze sobie klase ktora generuje dane (lub wstawia je do bazy), takie jak getUserName, getUsersList itd. Model u mnie korzysta z klas obslugujacych SQL i XML 2) Kontroler (tak ogolnikowo) Pobiera dane z wejscia i modelu (ew. przekazuje do modelu) podejmuje na ich podstawie odpowiednie decyzje i przygotowuje dane dla Widoku 3) View Za View u mnie robi Smarty, do ktorego dane przekazuje Controller (lacznik miedzy Model & View). BTW: Widok u mnie jest podzielony na glowny (np. glowny layout) i podwidoki do ktorych dane generuja kontrolery, oczywiscie calosc jest tak konfigurowalna (XML) ze mozna ustawiac sobie zadania widokow itd. Ogolnie to co sobie przeczytalem w necie (i miedzy innymi na php.pl) dalo mi obraz wlasnie tego co wczesniej napisalem. Jedni wchodza w temat szczegolowo - nawet do przesady, czasami bezsensownie rozbijajac wszystko na klasy i konfiguracje - pozniej zeby uruchomic nawet najprostsza aplikacje trzeba edytowac/tworzyc kilkanascie plikow. Inni (tak jak ja) na swoje potrzeby wiele rzeczy upraszczaja (dla mnie model aplikacji WWW jest skonczony - to znaczy w 90% moje rozwiazanie sprawdza sie, nie wazne co robie, czy sklep, cms, intranetowa aplikacje, serwis spolecznosciowy). Wazne jest zeby Twoj framework spelnial Twoje potrzeby w 100% i dal sie szybko i bezbolesnie rozszerzac i konfigurowac (ale bez przesady!). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:25 |