![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam dwa problemy: 1. Jeśli mam jakąś funkcję która zwróci mi tablicę, np. explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to jak się dobrać do zwróconej tablicy bez tworzenia zmiennej zawierającej tą tablicę?
2. Jeśli mam zmienną zawierającą string i przy jej użyciu chcę dobrać się do właściwości jakiejś klasy, która to właściwość jest tablicą - jak to zrobić bez tworzenia tymczasowej zmiennej na tą tablicę?
Czy wogóle są jakieś rozwiązania do tego? Ten post edytował Ziels 9.07.2007, 19:58:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba trudno by było... Nawet pomysł, który przedstawił mrjozo to w zasadzie nie jest jedna linijka, bo musisz stworzyć funkcję. Jeżeli w programie masz tylko jedno wywołanie funkcji, która ma 2 linijki, to de facto wychodzi Ci 3 linijki na uzyskanie efektu.
W ten sam sposób można przekształcić mój pomysł:
Tak w ogóle wydaje mi się, że interesuje Cię to wyłącznie jako problem programistyczny, bo stosowanie czegoś takiego faktycznie mija się z celem - o ile wygodniej i estetyczniej jest podstawić wynik funkcji pod zmienną, a potem odwoływać się do zmiennej - zwłaszcza że pod względem optymalności program nic na tym nie traci (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:28 |