![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam userów
Niedawno nagrałem filmik o moim nowym dziecku - darmowym cms-ie. Aktualna wersja beta1. Filmik można znaleźć pod adresem: klik Live demo: http://redbook.skrzat.org/ Dane nieaktualne. Aktualne dane znajdują się w ostatnich postach tego topicu. Nie widać tam wiele, ale zawsze. ^^ Pozwólcie, ze przedstawię w skrócie główne założenia cms-a. To co odróżnia go od innych cms-ów to system themów: każdy element strony, każda podstrona, bloczek menu muzę mieć swój oddzielny wygląd. Nawet poszczególny news muzę wyglądać inaczej niż pozostałe. To z pewnością największy plus cms-a. Cały system themów jest podzielony na themy i citiesy. Za niedługo przedstawię szerszą dokumentację i udostępnie do ściągnięcia pliki z wersją beta2, która jest naarzie w fazie prac. Może nie wiele przedstawiłem, a filmik jest złej jakości, ale proszę o komentarze. PS Widoczne na filmie problemy z css zostały już naprawione. Ten post edytował Kildyt 13.02.2008, 13:17:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oh, w grę wchodzi tylko nazwa. Krótki filmik przy instalacji wyjaśni sprawę, która nie jest skomplikowana.
Inspirację zaczerpnąłem z środowiska graficznego: gnome. Citiesy to po prostu wygląd elementów. Np. newsa, bloku menu, czy jakiejś informacji. ############## Jak napisałem tak zrobiłem. Czas na wersję beta2! Adres jest taki sam, dostęp do admina również się nie zmienił, czyli: http://www.redbook.skrzat.org/ login: login hasło: passdemo login do admina: livedemo Zostały wprowadzone na prawdę bardzo duże zmiany. Z tych największych to nowe jądro, w którym skoncentrowałem się aby większość była wykorzystywana jedynie przez funkcję. Nowe jądro ma dość prostą budowę, i mieści się w niewielkiej ilości linijek. Jednym słowem nic specjalnego. Został zmieniony także panel administratora. Staram się aby był przejrzysty i prosty w obsłudze. Z mniejszych zmian można wymienić poprawę obsługi citiesów, poprawa kodu obsługującego i wyświetlającego moduł, możliwość ściągnięcia aktualizacji w prost z panelu admina, poprawę instalacji citiesów i themów. To są jedynie większe i średnie zmiany, a tak na prawdę system przeszedł na prawdę wiele zmian. Na stan aktualny brakuje kilku rzeczy w systemie, więc oznaczyłem tą wersję numerkiem 2 bety. Nie chciało mi się kopiować plików, z których instalują się takie rzeczy jak citiesy, themy i wyglądy więc wywala błąd w panelu, ale zapewniam, że proces kopiowania plików, dodawania do bazy zapytań działa. Zdaję sobie sprawę, że system na stan aktualny posiada niedoróbki (np. pola w elementach takie jak pole wyglądu, czy strona modułu startowego). Postaram się aby wersja finalna miała ich jak najmniej. Zapraszam do sprawdzania systemu i zachęcam do gorącej dyskusji na temat systemu. Ten post edytował Kildyt 19.11.2007, 22:12:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:19 |