![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak rozwiazujecie uruchamianie akcji w implementacji innej akcji? Dodam, iz u mnie kazda akcja posiada swoj widok. Zatem w akcji1, w ktorej musze uruchomic inna akcje2 musialbym jakos przypisac do zmiennej - widok akcji2, a potem przeslac go w zmiennej akcji1 (juz plus akcja2) to widoku akcji1 ? Nie wiem jak do tego podejsc. Chodzi o to, ze mam dynamicznie tworzona liste danych w akcji2, a akcja1 tez chce z nich korzystac +dodac odp. swoje funkcjonalnosci. Schemat: Akcja_showItems->Uruchom akcje main->akcja main wykonuje swoj kod->uruchom szablon akcji_main->przekaz go w zmiennej do akcj showItems->uruchom szablon akcji_showItems przekazuja do niego rowniez dane z akcji main.. Jak do tego podejsc ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Powiem Ci coś... To jest bardziej skomplikowane niż przypuszczasz.
Takie luźne wskazówki i obserwacje. Powinieneś stworzyć pojęcie (obiekt) łańcucha akcji. Każdy jego element musi być opisany jakimiś parametrami umożliwiającymi jego zidentyfikowanie i ustalenie relacji do innych akcji. Przekazywanie danych pomiędzy akcjami w łańcuchu wytwarza ścisłe powiązania pomiędzy nimi. Łańcuch akcji nie powinien mieć nic do czynienia z warstwą prezentacji. Zrezygnuj z przekazywania danych pomiędzy akcjami - pozwól im pobierac dane ze wspólnego miejsca (np. rejestr) lub z innej akcji w sposób jawny. Teraz odrobinkę o moim rozwiązaniu, Każda akcja posiada definicję w formacie XML, która może zawierać listę subakcji, czyli akcji wykonywanych przed lub po niej samej. Jeśli te inne akcje również zawierają subakcje, to są one w procesie parsowania doklejane do łańcucha. Gdy łańcuch jest gotowy,następuje jego wykonanie w pętli. Po każdym wywołaniu akcji może nastąpić modyfikacja łańcucha, jeśli akcja sobie tego zażyczyła. Łańcuch może zostac przerwany, zastąpiony innym, lub też można do niego dokleić inny łańcuch. W teorii można tworzyć niemal niograniczone struktury, ale w praktyce łatwo jest "wyłożyć" aplikację. Może Ci się do czegoś przyda to co napisałem : ) Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:20 |