![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć.
Od dłuższego czasu w PHP brakuje mi zmiennej publiczno-prywatnej. Jest ona dostępna z zewnątrz, ale nie jest dziedziczona. Da się to jakoś rozwiązać bez pisania maila do developerów PHP? A może jest już taka możliwość, tylko nic o niej nie wiem? O.o Kodowo: Kod class Example
{ local $variable; } $example = new Example(); $example->variable = 123; // dozwolone class ExampleParent extends Example { public function get() { echo $this->variable; // nie wyswietli nic } } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Stary problem ale gnębi... (frameworka już nie rozwijam)
Mam klase Controller, po której dziedziczą kontrolery... Jeżeli kontroler ma konstruktor to musi wywołać parent::__construct(); bo inaczej wywala error. W konstruktorze klasy Controller jest taka instrukcja $this->called = true; No i ta zmienna musi być dostępna z zewnątrz, ale nie może być dziedziczona, bo inaczej, ktoś sobie zrobi w konstruktorze kontrolera $this->called = true; i działa, errora nie ma... Przydałoby się żeby to nie było dziedziczone, ale żeby można to było z zewnątrz sprawdzić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie możesz zrobić tak:
Z drugiej stony patrząc na kod na samej górze, możesz zrobić właściwość prywatną + getter'a i setter'a ( final ), który będzie analizował stacktrace'a i rzucał wyjątki ( przy czym nie widzę sensu tego rozwiązania ) Ten post edytował UDAT 28.06.2007, 13:27:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 11:04 |