Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [linux] real time equalizer?
fiszol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pytanie brzmi, znacie jakiś soft który będzie filtrował dźwięk globalnie (niezależnie od tego co jest jego źródłem - gra, muzyka, film) ? Próbowałem rtEq, ale mimo najrózniejszego kombinowania z jego "suwakami" nie dawał żadnych rezultatów.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm. jest pewne rozwiązanie. Ale najpierw troszkę teorii... Za dzwięk w Linuxie odpowiada Alsa, jeżeli u Ciebie jest OSS to z góry zapomnij o swoim pomyśle. Teraz tak, Alsa wiele, potrafi, ale najpierw trzeba ją nauczyć. Potem trzeba jeszcze nauczyć programy z tego korzystać... Osobiście wydaje mi się dobrym rozwiązaniem będzie Alsa+Jamin+AlsaJackPlugin. Innymi słowy: Jack to Twój "Sound Server", Alsa to Twój sterownik dźwięku, a Jamin to Twój equalizer. Tylko musisz mieć *mocnego* procka, bo Jamin jest potężny, ale też wiele wymaga (u mnie zżerał 30% mojego Athlona XP 1700+, przez cały czas działania). Tak więc ustawiasz sobie Jack, w /etc/asound.conf tworzysz wirtualną kartę dziękową z pluginu Alsa-Jack i ustawiasz przekierowanie wyjścia na port Jack'a od Jamin oraz łączysz wyjście Jack z wejściem karty dzwiękowej (czyli włąściwie z wyjściem, ale że wysyłasz do niego dane, jest to wejście). Dalej wszystkim programom, w których można ustawić kartę dźwiękową wpisujesz nazwę tego co ustawiłeś. Dla innych jest jakiś rodzaj oszustwa w postaci oss, ale nie wiem dokładnie jak to ustawić. I teraz uruchamiasz sobie Jamin na powiedzmy 4 wirtualnym ekranie i zaglądasz tam tylko jak chcesz zmienić jakieś parametry. Niestety Jamin nie potrafi działać jako daemon. Jack i owszem także najlepiej go sobie dodaj do jakiegoś skryptu startowego. Polecam zainstalować sobie realtime-lsm do jądra, żeby Jamin miał większy dostęp do zasobów. To by było na tyle. Podeśle Ci konfiga z którego sam kiedyś korzystałem jak wróce do domu. Ogólnie wiem, że jeżeli nie znasz tych programów to nie masz pojęcia o czym gadam, ale jak troszkę poczytasz to wszystko się wyjaści. Także obeznaj się głównie w Jack'u, jego filozofia jest kluczowa do sukcesu. Jamin to tylko interfejs, a konfig do Alsa dostaniesz ode mnie (jak wrócę do domu to podeśle).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:52