Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> MAC zamiast IP
yeti
post 17.09.2003, 11:00:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No właśnie, klient zaparł się, żeby użytkownik był rejestrowany po numerze karty a nie po IP i tu zaczynają się schody.
Nigdzie nie znalazłem funkcji ani klasy która by to umożliwiała.
Czy ktoś może miał już taki prolem?

pozdrawiam
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adwol
post 17.09.2003, 15:11:18
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Ales mnie zbluzgal adwol. Chyba sie na mnie uwziales smile.gif

Nie zbluzgałem ani nie uwziąłem tylko podtrzymałem dyskusję i wyraziłem swoją opinię. smile.gif
Cytat
Co do poprzedniego postu to poczytalem troche o ethernecie i innych takich i nadal smiem twierdzic ze mac jest checha charakterystyczna dla ethernetu.

Ok, co rozumiesz pod pojęciem MAC? Bo tak naprawdę to jest to podwarstwa warstwy łącza.
Ramki ethernetowe są adresowane właśnie w tej warstwie i dlatego mówi się ,,adres MAC''. Równie dobrze ten adres mógłby się nazywać dowolnie inaczej, ale nie zmieniłoby to faktu, że jest to numer adresujący ramki na warstwie łącza i o niego chodzi. Ale dobra, niech będzie, trochę się czepiam, bo w 99% przypadków sieci lokalnej jest to ethernet lub coś co go emuluje. :wink:
Cytat
A czepianie sie o slowo "jakby" to juz chyba przesada. Nie jestem encyklopedia/slownikiem czy czyms podobnym i Ty mam nadzieje tez nie.

Sorry, ale zabrzmiało to trochę dziwnie. biggrin.gif

Z mojej strony to EOT, bo nie ma się co kłócić na temat nazewnictwa. Przepraszam, że odebrałeś moje słowa jako próbę zbluzgania. :wink:
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:02