Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> MAC zamiast IP
yeti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No właśnie, klient zaparł się, żeby użytkownik był rejestrowany po numerze karty a nie po IP i tu zaczynają się schody.
Nigdzie nie znalazłem funkcji ani klasy która by to umożliwiała.
Czy ktoś może miał już taki prolem?

pozdrawiam
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
blasfemia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ales mnie zbluzgal adwol. Chyba sie na mnie uwziales (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Nie napisalem ze z poziomu php nie da sie wydobyc mac-a! Przeciez z php mozna wykonywac inne programy/polecenia/funkcje systemowe, a wiec oczywistym jest ze mozna np. uzyc z poziomu php wykorzystac wspomniany program "arp".

Co do poprzedniego postu to poczytalem troche o ethernecie i innych takich i nadal smiem twierdzic ze mac jest checha charakterystyczna dla ethernetu.
Mowiac ze przez atm idzie wiekszosc ruchu, mialem na mysli "ruch w warstwie na ktorej dziala atm" (prosze sie nie czepiac o poszczegolne slowa!) a SDH i ATM to dwie rozne warstwy.
Zgodze sie ze porownywanie atm ethernetu nie jest do konca trafne. atm obejmuje znacznie szersza dziedzine komunikacji niz ethernet, ale jesli chodzi o porownanie szybkosci transferu to ATM zapewnia predkosc 622 Mb/s i do niedawna jedyna porownywalna z nim technologia byl Fast Ethernet (100 Mb/s). Kilka lat temu pojawil sie Gigabit Ethernet i on oferuje wiekszy transfer (1 Gb/s) ale jeszcze nie jest tak rozpowszechniony jak atm.
Dobra, jest NSAP, ale jak sam powiedziales ma on inna strukture niz mac, i nie ma (z tego co mi wiadomo) jakiejs metody "translacji" czy odwzorowywania nsap na mac. Oczywiscie ze poszczegolne "jednostki" komunikujace sie przez siec musza sie czyms wyrozniac, zeby bylo wiadomo kto komu chce cos powiedziec ale w temacie tej dyskusji byl podany mac a nie jego "funkcjonalne odpowiedniki" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
A czepianie sie o slowo "jakby" to juz chyba przesada. Nie jestem encyklopedia/slownikiem czy czyms podobnym i Ty mam nadzieje tez nie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:12