![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie, klient zaparł się, żeby użytkownik był rejestrowany po numerze karty a nie po IP i tu zaczynają się schody.
Nigdzie nie znalazłem funkcji ani klasy która by to umożliwiała. Czy ktoś może miał już taki prolem? pozdrawiam Krzysiek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2003 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co napisalem nizej napisalem z tego co mam w glowie, moge sie mylic
![]() Jak pewnie wiesz adresy MAC to jedna z "cech" ethernet-u, czyli pewnego mechanizmu komunikacji miedzy kompami. Typowe karty sieciowe uzywane w komputerach osobistych to karty ethernetowe. Jednakze "ruch internetowy" idzie przez protokol IP, ktory jest jakby wyzsza warstwa komunikacji. Ethernet to tylko jeden z mechanizmow komunikacji nizszej warstwy. Wiekszosc ruchu w Internecie idzie prze ATM, ktory jest znacznie szybsza alternatywa w stosunku do ethernetu, istnieje jeszcze Token Ring, X.25 i pewnie jeszcze cos. W ATM i innych nie ma adresow MAC, bo te adresy sa charakterystyczne dla ethernetu. Z tego co wiem to do odczytania numeru MAC klienta sluzy protokol ARP (i RARP jesli chcemy odwrotnie), ale ten adres jest po prostu "odwzorowywany" z numeru IP ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:49 |