![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie apropto ukrywania kodu php. Czy jest taka możliwość?
Chodzi oto iż posiadam własny algorytm szyfrowania pewnych danych zarazem z deszyfrowaniem ich i nie chciałbym by ktoś wszedł w jego posiadanie z wiadomych względów ... Posiadam programy, które z kodu robią małą zamieszkę np. usuwają wszystkie komentarze, nowe linie (kod php jest w jednej linii), zmieniają nazwy funkcji przeze mnie zdeklarowanych, zmieniają nazwy zmiennych i stwarzają kod php o wiele mniej czytelny lecz zarazem szybciej dzialajacy na serwerze ... jednak to nie rozwiazuje problemu gdyz kod dalej jest do odczytania ... czy jest jakies oprogramowanie, ktore na serwerze linuksowym za pomoca pewnego algorytmu odczytuje "skompilowny lub inaczej zakodowany" kod php i generuje poprawny kod php? wszystko by bylo ok gdyby kod php, ktory pisze byl widoczny tylko dla mnie ale niestety niektore skrypty udostepniam na innych serwerach a wtedy wiadomo dzieje sie co sie dzieje ... wiem, ze wyjsciem jest java, ktora moze wykonywac algorytm kodujacy i dekodujacy ale ... tego chcialbym uzyc w ostatecznosci gdyby nie dalo sie kodu php zataic |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Cytat Istnieje mechanizm ktory to umozliwia: http://www.rssoftlab.com/phpenc.php A swoja opinie opierasz na marketingbleble z ich strony czy z wlasnych doswiadczen ? Cytat Bo ja zdziwiony poogladalem ten wyznalazek i on _wymaga_ grzebania w instalacji serwera. jedna z trzech drog do uzycia nie wymaga "grzebania". sam to przyznajesz nizej. Cytat Niby maja tez opcje kodowania php-ow do plikow samodekodujacych, ale to guzik prawda. masz racje jesli zaklada sie ze serwer nieumozliwia wsparcia dla rozszerzen oraz funkcji dl(). To cos zupelnie innego.Cytat Po prostu do zakodowanej postaci dodaja kawalek kodu ktory dynamicznie wciaga biblioteke i wywoluje jej funkcje - czyli skrypt jednak nie jest samowystarczalny i jak nie mozesz wciagnac wlasnej biblioteki to to rozwiazanie nadaje sie ino jako podporka do stolu. To wpierw mala dygresja dla wiedzacych jak dziala phtml encoder - "guzik prawda" wyglada nastepnujaco: [php:1:a1da22441e]dl("phtmlenc4.X.Y.so");[/php:1:a1da22441e]gdzie X i Y to numery wersji php, a pliki .so dolaczone sa do programu.
Wracajac do mister uboottd: Twierdzisz: "i jak nie mozesz wciagnac wlasnej biblioteki" - super. tylko poki co jeszcze nie natrafilem na klienta, ktory by uniemozliwial zarowno wywolywania dl() oraz dodanie extension. Cytat Tak jak to powiedzial ktos wczesniej: Samodekodujace sie skrypty sa w zasadzie rownowazne skryptow niezakodowanym: wystarczy uruchomic je na papierze... eins) dodawaj prosze przy tego typu wypowidziach informacje ".. jesli nie mamy dostepu ani do lodowania biblotek poprzez dl() ani do dodawania rozszerzen (extension) lub zend_extensions. twierdzac kategorycznie ze nijak nie mozna zakodowac skryptow mowisz czesc prawdy - sa mechanizmy ktore polaczone z php zabezpieczaja kod na poziomie niemozliwosci odczytania zrodel a jedynie (i tutaj juz zaleznie od narzedzia) udostepniajace kod binarny badz zakodowany (w tym w jedna strone).
zwei) kod chroni nie encoder/obfuskator ale umowa lub dobrze skonfigurowany serwer - jesli zalezy tobie na niedostepnosci zrodel przed przystapieniem do pracy upewnij sie ze masz obie rzeczy udostepnione - a nie narzekaj. mozesz tez zmienic platforme lub jezyk programowania. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 02:55 |