Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][mysql] link i pogrubiony tekst w bazie, j.w.
if_error

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam ... moje pytanie tym razem sprowadza się do zapisu w bazie linku i pogrubionego tekstu. Chciałbym zapytać jak zrobić żeby do bazy zapisał mi pogrubiony tekst. Tak jak jest to w przypadku pisania tego posta mam do dyspozycji z gornego "menu" m.in. tekst pogrubiony i po wstawieniu między znacznikami tekst zostaje pogrubiony, podobnie jak z linkiem do strony. Kiedy próbowałem użyć znacznika <b>coś</b> to do bazy zapisało mi właśnie w takiej postaci i wyświetla tak samo czyli "<b>coś</b>".

Ma ktoś jakiś art. do poczytania jak to zrobić samemu?

bede wdzieczny za pomoc ...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kicok

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
  1. <?php
  2. //(...)
  3. return htmlspecialchars($pole, ENT_QUOTES);
  4. //(...)
  5. ?>

Zamieniasz znaki takie jak: < czy > na encje, więc tagi HTML są rozpoznawane jako zwykły tekst.
Rozwiązanie pierwsze, to nieużywanie htmlspecialchars - ale wtedy musiałbyś jeszcze dosyć ostro pogłówkować jak ten skrypt zabezpieczyć przed SQL Injection i XSS.
Inny pomysł to zostawić tą funkcję tak jak jest, ale przerzucić sie na proste tagi BBcode. Zaraz przed wyświetleniem danych z bazy zamieniasz: [ b] na: <b>, a: [ /b] na: </b>.
Do tego wystarczy ci funkcja str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, albo przykład 1694 z: preg_replace_callback" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, o ile będziesz potrafił to dostosować do własnych potrzeb.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:38