![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
tym razem takie pytanie nie związane może z jakimś konkretnym problemem, ale wydaje mi się ciekawe. Mianowicie: jaki system najbardziej Was kręci i dlaczego? Osobiście na codzień używam linuxa, bo jest fajny i mi z nim wygodnie. Ale w sumie Linux to też taki system dość desktopowy i bez historii. Poza tym jest jakiś taki bałaganiarski (jądro głównie, ale nie tylko). Oprócz tego Linux to system który zaledwie spełnia standarty POSIX. Dużo bardziej kręci mnie np. FreeBSD. Systemy BSD powstały dobre 10 lat przed linuxami, mniej więcej 5 lat przed pierwszymi dosami. To jest taki dużo bardziej prawdziwy UNIX niż Linux. Ale to jeszcze nie koniec. Ostatnio pozwoliłem sobie wysłać Solarisa! To jest dopiero system! Tzn. może nie jest aż tak świetny do codziennego użytku, ale posiada genialną historię! Wyrosły z Sys v. IV, tworzonego jeszcze przy współpracy z AT&T (kto zna UNIXa zna tą nazwę). System ma swoje początki w początkach lat 80', czyli pamięta jeszcze "tamte" czasy. A Win mnie w ogóle nie rusza... Jak z Wami? Zauważam, że wielu kręci linux. Dziwi mnie to troszkę, ale może dlatego, że dla mnie to codzienność. Pozdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do XP mam szacunek - na prawdę przyzwoity system. 98 używałem i też byłem zadowolony. Generalnie windowsy nigdy mnie nie zawodziły i działały tak jak tego od nich oczekiwałem.
Teraz mam jednak Kubuntu i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie powrotu do windowsa. Gdy włączam system i widzę te atakujące komunikaty informujące o dosŧępnej sieci bezprzewodowej, starej ikonce na pulpicie itd... Po prostu wysiadam. Linuks jakoś bardziej mi odpowiada stylem pracy - jest konsola gdzie mogę wszystko szybko zrobić, są wizardy gdy nie chce się odpalać konsoli. Nie mam w domu szuflady pełnej płyt z instalkami, łatkami itp - wszystko instaluje sobie z netu - w razie aktualizacji soft (nie tylko sam system) aktualizuje się sam itd itp. Windows jest dobrym systemem, ale po prostu mi nie odpowiada. Gdy siadam do Kubuntu to mam naprawdę satysfakcję z tego powodu. Nawet moja dziewczyna ostatnio męczy mnie, żebym jej zainstalował na laptopie bo się jej spodobał (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) W sumie jest to pierwszy system, który mnie kręci - no może poza windowsem 95 - do tej pory pamiętam jak go sobie zainstalowałem po raz pierwszy. Linuks oprócz systemu daje ci tą fajną świadomość, że jesteś w tym 1% używającym czegoś innego niż reszta świata i pewnie z tego wynika, że kręci swoich użytkowników. Taka jasna strona mocy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 07:14 |