![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio czytałem (przeglądałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) dokumentacje Intela i wyczytałem, że główna róznica pomiędzy 64 a 32 bitowymi procesorami to to, że te pierwsze mają większy zakres dostępu do pamięci (wirtualnej i fizycznej). Słyszałem to też drogą ploteczkową. I teraz stąd moje pytanie: czy jest to naprawdę jedyna różnica? Warto w takim razie kupować takie procesory (dla mnie i tak już za późno...), jeżeli nie mam zamiaru w ciągu najbliższych pięciu lat mieć więcej jak 4GB pamięci (tym bardziej, że Linux potrafi więcej obsługiwać nawet przy 32-bitowych maszynach, nie wiem jak reszta)? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahaaa, i to dlatego takie procki wprowadzili, ciekawe, i czemu dopiero teraz a nie w 1999 kiedy by sie lepiej sprzedaly w zwiazku z Y2K?. A nie prosciej bylo uzyc 8bajtow do przechowywania daty tylko robic nowy procek?
Na powaznie: nie wiem, ponoc maja byc szybsze dla aplikacji pisanych specjalnie pod 64b w porownaniu z aplikacjiami 32b na maszynach 32b (no bo teoretycznie przetwarzaja 2x wiecej danych w rozkazie) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na powaznie: nie wiem, ponoc maja byc szybsze dla aplikacji pisanych specjalnie pod 64b w porownaniu z aplikacjiami 32b na maszynach 32b (no bo teoretycznie przetwarzaja 2x wiecej danych w rozkazie) Masz na myśli aplikacje kompilowane specjalnie pod 64 bity? Bo te które pisze się z zachowaniem jakieś przenośności nie powinny zawierać żadnych róznić poza asemblerem.A tak co do tego co teorii Turgona. Jest ona rzeczywiście mało wiarygodna. Raczej skutkiem ubocznym jest ominięcie końca wyjścia poza możliwości time_t. Swoją drogą, zaciekawiło mnie i sprawdziłem -> time_t jest typu signed!!! Czy ktoś mnie uświadomi why? Przecież to pomylenie jakieś... bład projektowania, założeń. Chyba termin kogoś gonił jak to wymyślał... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:44 |