![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z was jest za tym żeby wprowadzić ustawę o zmienie polskiej ortografii ?! Potrzeba nam 100.000 podpisów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Może się uda. Mój pomysł na reformę to :
ą => on (np mondry zamiast mądry) ę => en (np bendzie zamiast będzie) ó => u ż => rz ch => h i jeszcze 2 kontrowersyjne ale skoro i tak są 2 litery których nie używamy więc spoko: ł => w w => v ź => x Prosze o opinie na ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że już w 2 pokoleniu o reformie nikt by nie pamiętał a nasze wnuki nie miały by już problemów. Jak pomysł się przyjmie to zbieramy podpisy online i wysyłamy do Giertycha:D Ten post edytował Black-Berry 13.06.2007, 22:55:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
co do tych zasad... w życiu nie nauczyłem sie ani jednej i jakoś nie mam większych problemów z poprawnym przelaniem moich myśli na papier (bądź inny nośnik znaków) zwyczajnie same mi weszły do głowy czytając różne książki, teksty, a że dzisiejsza młodzież nie czyta książek bo to niby strata czasu to potem ma dziwne problemy z przyswojeniem pisowni niektórych wyrazów... i nie rozumiem po co coś zmieniać co funkcjonuje dobrze i tylko jednostkom nie pasuje... Jak Ci sie nie podoba język polski masz tyle ich na świecie naucz sie innego i nie będziesz miał problemów.
Odnosząc to do języków programowania taki Perl ma mnóstwo aliasów tej samej funkcji i każdą rzecz da sie wykonać na 20 sposobów a jakoś nikt nie narzeka tam żeby go spłycić, zwyczajnie jak komuś nie pasuje to sie nie uczy, a jak musi używać to sie dostosowuje dla widzimisię nikłego procenta osób nie będzie zmieniane coś co zostało zaakceptowane przez miliony... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnosząc to do języków programowania taki Perl ma mnóstwo aliasów tej samej funkcji i każdą rzecz da sie wykonać na 20 sposobów a jakoś nikt nie narzeka tam żeby go spłycić, zwyczajnie jak komuś nie pasuje to sie nie uczy, a jak musi używać to sie dostosowuje dla widzimisię nikłego procenta osób nie będzie zmieniane coś co zostało zaakceptowane przez miliony... Z tym musze sie zgdodzić w zupełności. Tacy którym nie podoba się pisanie "ó" oraz "ż" to niewielki odsetek społeczny. Widać to dokładnie na tym foruum. Niewiele osób sie ze mną zgadza. Ma to zapewne związek ze sposobem postrzegania świata w głównym stopniu za pomocą wzroku. Jest bowiem odsetek ludzi dla których przeważającym zmysłem w porozumiewaniu się jest słuch a nie wzrok. Ja również należę do osób tzw. słuchowców (ok 10% ludzi) dla którch nauka ortografii w podstawówce była przejściem przez mękę (nie miałem za to żadnych problemów z nauczeniem sie gry na dowolnym instrumencie muzycznym jaki dostałem do ręki). Odnoszę wrażenie, że ta różnica leży u podstaw tej kwestii. W demokracji racja zawsze leży po stronie większości. Jako że jestem za demokracją podporządkowuję się temu. Prosze też o zamkniecie tego wątku.Pozdrawiam. Ten post edytował Black-Berry 14.06.2007, 23:14:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:15 |