![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z was jest za tym żeby wprowadzić ustawę o zmienie polskiej ortografii ?! Potrzeba nam 100.000 podpisów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Może się uda. Mój pomysł na reformę to :
ą => on (np mondry zamiast mądry) ę => en (np bendzie zamiast będzie) ó => u ż => rz ch => h i jeszcze 2 kontrowersyjne ale skoro i tak są 2 litery których nie używamy więc spoko: ł => w w => v ź => x Prosze o opinie na ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że już w 2 pokoleniu o reformie nikt by nie pamiętał a nasze wnuki nie miały by już problemów. Jak pomysł się przyjmie to zbieramy podpisy online i wysyłamy do Giertycha:D Ten post edytował Black-Berry 13.06.2007, 22:55:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Pomysł nie jest nowy i słyszałem o nim już wiele razy. Dotyczył też zawsze tylko literek "ch" i "ż". Pojawił się dlatego, że znikły różnice w wymowie wyrazów zawierających owe litery. Nad tym debatują poloniści i im należy zostawić decyzję. Reszta to moim zdaniem bzdura.
Znów przypomina mi się książka pt "Rok 1984". Nie odnosząc się do Ciebie personalnie ~Black-Berry; Uważam, że te pomysły na maksymalne upodobnienie do języków zachodnich (głównie angielskiego), to próba leczenia kompleksów narodowych. Nie jestem jeszcze stary, ale kiedy dzieciaki w wieku 12-16 lat, piszą teksty w rodzaju "PoJe*** JeshTeś, I niGdy mnEeeE nE ZrosmieSh!"*, mam ciarki. Wykracza to już poza normalny młodzieżowy bunt - to może uczynić krzywdę na całe życie. Sam łapię się na tym, że przeczytawszy kilkanaście postów dziennie, gdzie błędy i poprawna pisownia są w stosunku 50/50, muszę pomyślec trzy razy zanim sam napiszę dane słowo poprawnie. Błąd leży nie po stronie języka, a niechlujstwie tych którzy go używają i nie widzę naprawdę mocnego i rzeczowego powodu za "zidioceniem" go specjalnie dla nich. Gdzie w tym kompleksy? Ano, w reklamach telewizyjnych i internetowych promowane sa tzw. "trendy texty" (fajne zwroty") i jakoś nie pamiętam polskich. Są po angielsku, albo "zanglizowane", a w ekstremalnych przypadkach z rozmysłem napisane z błędami. Chcemy się upodobnić do amerykanów, którzy są cool i ciągle happy? Chcemy się sprzedać za hamburgera? Tak, to właśnie chcemy zrobić - chcemy zamienić naszą kulturę na jej brak. Do tego tylko prowadzi grzebanie w zasadach pisowni oraz masowe dodawanie nowych słów i zwrotów. P.S. Kiedy ktoś z Was ostatnio napisał list na papierze zamiast "posta", "maila", "sms'a"...? Pozdrawiam * autor: ~hwao - pisane na zamówienie, ocenzurowane. Ten post edytował Cysiaczek 14.06.2007, 10:27:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam łapię się na tym, że przeczytawszy kilkanaście postów dziennie, gdzie błędy i poprawna pisownia są w stosunku 50/50, muszę pomyślec trzy razy zanim sam napiszę dane słowo poprawnie. Błąd leży nie po stronie języka, a niechlujstwie tych którzy go używają i nie widzę naprawdę mocnego i rzeczowego powodu za "zidioceniem" go specjalnie dla nich. Tutaj masz rację. Kiedyś jak już czytało się słowo pisane, to słowo to było starannie napisane, przemyślane, sprawdzone, poprawione jeśli zawierało błędy. I na taki słowie uczyliśmy się ortografii, to takie słowa zapadały w tę pamięć wzrokową. Dzisiaj każdy może opublikować swoje "teksty" i dotrzeć do tysięcy odbiorców. "Teksty", które niejednokrotnie zawierają całą masę błędów. "Po co mam sprawdzać pisownię, skoro najważniejsze jest to, co chcę przekazać a nie to w jaki sposób. I tak każdy mnie zrozumie." To pierwszy grzech główny autorów wszelakiej maści blogów, stron, serwisów. Nawet duże portale internetowe zaczynają go popełniać. Liczy się informacja i czas, w jakim się ona ukaże, błędy "się poprawi" później. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 11:26 |