![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z was jest za tym żeby wprowadzić ustawę o zmienie polskiej ortografii ?! Potrzeba nam 100.000 podpisów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Może się uda. Mój pomysł na reformę to :
ą => on (np mondry zamiast mądry) ę => en (np bendzie zamiast będzie) ó => u ż => rz ch => h i jeszcze 2 kontrowersyjne ale skoro i tak są 2 litery których nie używamy więc spoko: ł => w w => v ź => x Prosze o opinie na ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że już w 2 pokoleniu o reformie nikt by nie pamiętał a nasze wnuki nie miały by już problemów. Jak pomysł się przyjmie to zbieramy podpisy online i wysyłamy do Giertycha:D Ten post edytował Black-Berry 13.06.2007, 22:55:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę Cię, przestań dorabiać ideologie do swoich chorych pomysłów i kreować się na męczennika słusznej sprawy! Prawda jest taka: reguły języka polskiego, tak jak reguły dowolnej innej dziedziny życia formułowane są przez specjalistów z tejże dziedziny. Kim Ty (ja, czy ktokolwiek inny, kto zabierał głos w tym wątku) jesteś, by formułować nowe zasady? I w imię czego, wygody, niechęci do nauki?
Czy zdajesz sobie sprawę, że język to nie tylko reguły utrudniające gimnazjalistom komunikowanie się na gg, ale również spuścizna narodowa? Szczerze mówiąc mam gdzieś, czy przyszłe pokolenia będą śmiały się ze mnie, bo broniłem zasad, czy nie. Ważne jest dla mnie to, że bronię i szanuję te same zasady, za które ginęli moi przodkowie! Rusyfikowani, germanizowani bronili ojczystego języka a tym samym zasad, którymi on się rządzi. Nie chciałem, żeby zabrzmiało tak patetycznie. Niemniej jednak wątek historyczno-patriotyczny jest w tej dyskusji nie do pominięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 17:48 |