![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z was jest za tym żeby wprowadzić ustawę o zmienie polskiej ortografii ?! Potrzeba nam 100.000 podpisów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Może się uda. Mój pomysł na reformę to :
ą => on (np mondry zamiast mądry) ę => en (np bendzie zamiast będzie) ó => u ż => rz ch => h i jeszcze 2 kontrowersyjne ale skoro i tak są 2 litery których nie używamy więc spoko: ł => w w => v ź => x Prosze o opinie na ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że już w 2 pokoleniu o reformie nikt by nie pamiętał a nasze wnuki nie miały by już problemów. Jak pomysł się przyjmie to zbieramy podpisy online i wysyłamy do Giertycha:D Ten post edytował Black-Berry 13.06.2007, 22:55:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Black-Berry: Początkowo myślałem, że robisz sobie jaja, wygląda na to, że myślisz o swoim urojonym pomyśle bardziej poważnie, więc się wypowiem.
Przedstawiona przez Ciebie koncepcja jest beznadziejna! Nie po to zostały stworzone zasady poprawnej pisowni, polszczyzny i ortografii, żeby teraz je profanować i robić z tego wielkie dziadostwo. Tradycja języka polskiego sięga niepamiętnych czasów i coś w tym musi być. Uważam, że nie warto jej zmieniać. Ponadto, nie podałeś żadnych rozsądnych argumentów przemawiających za Twoim pomysłem. W ogóle się nad tym nie zastanowiłeś. Nie widzę sensu w zmienianiu chociażby "ą" na "on", gdyż jest w tym przypadku pewna różnica w wymowie, która ma wpływ na brzmienie wyrazu. Poza tym, nie słyszałeś o takich wyrazach, które wymawia się tak samo, a pisze się inaczej i ich znaczenie również jest inne? Np. morze i może. Wtedy Twoja koncepcja z wyeliminowaniem "ż", "ó" i innych polskich znaków diakrytycznych - leży. Nie wyobrażam sobie też tego, iż nagle mógłbym zacząć robić byki w pisanych przeze mnie tekstach tylko ze względu na jakieś bezsensowne nowoprzyjęte zasady. Wyglądałoby to idiotycznie. Być może chodzi Ci o to, żeby wyeliminować jak najwięcej zasad polskiej pisowni (jasne - najlepiej jakby nigdzie nie było żadnych zasad i niech wszędzie zapanuje anarchia). Jesteś jednak w błędzie, gdyż wprowadziłoby to więcej zamętu i kłopotu, niż pożytku. Nastąpiłyby masowe zmiany wydawnictw, zmiany w edukacji, zmiany w pismach urzędowych i zmiany słusznych przyzwyczajeń itd. ... Nie wiem, czy zauważyłeś, ale przeczytanie tekstu napisanego wedle Twojego pomysłu jest niczym czytanie treści napisanej w niezrozumiałym, obcym języku i można się jedynie domyślać znaczenia pewnych słów. Powołałeś się na język niemiecki. Czy tego chcesz, czy nie, specyfika języka niemieckiego jest zupełnie inna niż polskiego, więc tam dokonywane zmiany mogą mieć większy sens (np. zmiana ß na ss). Ten język jest po prostu inny, niż polski. Bardzo szanuję polski język i uważam, że jego zmiana w przedstawionym przez Ciebie kierunku jest bezsensowna. Radzę Ci, żebyś dał sobie spokój z takimi pomysłami. Sądzę, że niejeden polonista tudzież językoznawca podzieliłby moją opinię. Ten post edytował Speedy 14.06.2007, 02:24:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:11 |