![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
problem opiszę na przykładzie : - mamy w bazie rekord który dla różnych profili użytkownika wyświetla inne kolumny Gdzie powinno się znaleźć zapytanie o rekord ? - czy w klasie ModelUserProfil dziedziczącej po klasie ModelUser (chyba nie) ? ( tutaj mamy tylko kod do operacji na danych użytkownika ) - czy w klasie ModelDane która odpowiada za dane które chcemy uzyskać (raczej tak) ? ( wtedy trzeba do ModelDane przekazać informacje o profilu bierzącego użytkownika ) - czy w klasie ViewDane który generuje odpowiedni widok dla bierzącego usera (zdecydowanie tak) ? ( przekazujemy informacje o profilu użytkownika do widoku i na tej podstawie wyświetlamy tylko własciwe dla użytkownika dane, ale pobieramy zawsze komplet danych ) 3 rozwiązanie chyba najlepsze, tylko w ModelDane zawsze byśmy pobierali te same dane, a nie każdy profil wymaga pobrania danych dla rekordu z 3 tabel (po np. jeden z profili wymaga danych z jednej tabeli) - co wtedy z wydajnością ? Jak rozwiązujecie to u siebie ? pzdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydawało mi się że opisałem jasno (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Przykładowy przykład nr 2. - mamy aplikację do ewidencji bydła hehe - w aplikacji mamy trzy rodzaje użytkowników (użytkownik,moderator,administrator) - wyświetlenie informacji dla użytkownika o jakimś bydlaku wymaga pobrania danych z jednej tabeli - wyświetelenie informacji o bydlaku dla moderatora wymaga pobrania danych z dwóch tabel (join), dla administratora z 3 (join) Pytanie -> gdzie umieścić zapytania o te dane lub/czy pobierać wszystkie dane a wyświetlać tylko wybrane (wydajność) ? Cytat Piszesz o że jest to zależne od użytkownika co wyświetli, ale w jaki sposób? no właśnie ? Cytat Bo jak to są różnice typu NIP, nazwa itd. dla firmy a dla osoby fizycznej brak to inaczej bym to rozwiązał, niż informacje o czymś i w zależności od typu użytkownika wyświetla je lub nie. czy o wyświetlonych informacjach/danych/linkach/przyciskach/opcjach nie decuduje właśnie typ/profil/grupa użytkownika ? Ten post edytował jastu 12.06.2007, 23:38:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:01 |