Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php5] Co wrzucić do klasy obsługi błędów?
Joachim Peters

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Napisałem sobie mini klasę do obsługi błędów, jednak nie wiem co do niej mogę jeszcze wrzucić. Myślałem, o zapisywaniu logów, ale czy warto?

1. <?php
  2. class Error {
  3.  private $errors = array();
  4.  
  5. public function add($type = null, $text = null) {
  6. if(empty($text)) {
  7. switch($type) {
  8. case 'select':
  9. $this->errors[] = 'Wystąpił błąd podczas pobierania danych z bazy!<br />';
  10. break;
  11. case 'insert':
  12. $this->errors[] = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania danych do bazy!<br />';
  13. break;
  14. case 'update':
  15. $this->errors[] = 'Wystąpił błąd podczas aktualizowania danych w bazie!<br />';
  16. break;
  17. case 'delete':
  18. $this->errors[] = 'Wystąpił błąd podczas usuwania danych w bazie!<br />';
  19. break;
  20. default:
  21. $this->errors[] = false;
  22. } 
  23. } else {
  24. $this->errors[] = $text . '<br />';
  25. }
  26. }
  27.  
  28. private function display() {
  29. // echo $this->errors;
  30. }
  31. }
  32. ?>

Co jeszcze można do niej dodać?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Jedna klasa to jeden plik. Jedna klasa wyjątku to jeden plik. Jedna funkcja (zwykła - nie metoda) to jeden plik.
Wynika to głównie z dwóch przesłanek.
1. Przejrzystość kodu
2. Ułatwienie dla grupy, bo jeśli jedna osoba pracuje na klasą A w pliku X, a druga osoba nad klasą B w tym samym pliku, to może niechcący dojść do kolizji.

@sobieh - te setki plików są w każdym szanującym sie frameworku, każdym szanującym się CMS'ie i innej aplikacji. Powody podałem powyżej. Co do wydajności, to zgoda, że OOP zabierze więcej zasobów. Tak samo includowanie wielu plików wyraźnie spowalnia aplikację. Należy zatem znaleźć sposób na ograniczenie ilości include poprzez np. umieszczenie najczęściej używanego kodu i kodu, który zawsze występuje razem w jednym, bądź kilku plikach. Nie dotyczy to jednak plików projektu. Taka swoista "kompilacja" powinna mieć miejsce w momencie wdrażania systemu i najlepiej, aby była automatyczna. To taka trochę pehapowa binarka : >
Czasy, gdy można było nie pisać obiektowo na poziomie zaawansowanym mijają bezpowrotnie. Tak samo jak mineły czasy mieszania logiki aplikacji z jej warstwą prezentacyjną. Gdy widzę taki kod, to od razu wiem, że autor jest słabym programistą, bądź dopiero się uczy i przejście na oop to kwestia czasu.

Co do wydajności serwerów - najprostszy sposób na problemy z wydajnością to dołożenie nowego sprzętu i jest to najczęściej stosowana praktyka.

Pozdrawiam.

Ten post edytował Cysiaczek 12.06.2007, 09:28:25
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 22:28