![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam zamiar przeniesc sie na linuxa ![]() znajomy doradza mi auroxa natomiast czytajac fora i rozne strony widze ze duzo ludzi poleca ubuntu, wiec moze na to sie skusze ![]() tylko pytanie mam jest zagraniczna strona ubuntu... ubuntu.com i tam moge sciagnac wszystko ale jest tez polska, ubuntu.pl gdzie pisze ze jest spolszczona i podrasowana (o kodeki etc.) czyli ta z serwera com, nie bedzie zawierala polskiego jezyka? ktoro sciagac ? ![]() pozdrawiam -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zacytuje sam siebie.
Cytat Kubuntu to po prostu Ubuntu, tyle, że domyślnym interfejsem graficznym jest KDE. W Ubuntu domyślne jest Gnome. W każdej chwili możesz doinstalować sobie Gnome do Kubuntu i odwrotnie - KDE do Ubuntu. ~dzobert mówi jedynie, że Kubuntu gubi ustawienia. Też tego doświadczyłem, a ponadto problemy z twardym dyskiem - ciągle przy starcie znajdował jakieś urojone błedy i próbował naprawiać. Z tych właśnie powodów wywaliłem Kubuntu, bo nie dało sie pracować na moim sprzęcie Nic nie poprawiam, bo nie ma co poprawiać. Cały czas pisałem o Kubuntu. ~dzobert i Ja mamy zapewne na myśli gubienie ustawień KDE i aplikacji pisanych dla tego środowiska. Mi np. przywracało domyślny wygląd i wielkośc tzw. kickera, czy ustawiania podwójnego klikniecia myszką, kolory, obramowania okien itp. Mandriva ma po prostu kilka wersji - w najprostszej - Free nie ma paru rzeczy, takich jak zamknięte sterowniki do kart graficznych, czy np. Skype lub niektóre kodeki video. To nie znaczy, że nie możesz mieć tych pakietów - po prostu nie dostajesz ich w standardzie, co jest zarezerowwane dla komercyjnych wersji dystrybucji. Ponadto otrzymujesz support dla systemu, co jest właściwie jedyną formą zarabiania pieniędzy na Free Software, czy Open Source. Skoro sie płaci, to ma sie prawo wymagać paru udogodnień prawda? : > RedHat, Suse też są płatne. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:54 |