Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

> Zend API
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

Tak więc zaspokajając nospora założę temat odnośnie zend api który został zgłoszony przez cicika

Cytat(cicik @ 12.04.2007, 22:09:56 ) *
Ja bym chciał podyskutować o Zend API.
Konkretnie o umieszczaniu części lub całości logiki naszych aplikacji w formie rozszerzenia do PHP.

Zapraszam do dyskusji.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
cicik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Długo trzeba było czekać ale fajnie, że temat ten powstał.
Od jakiegoś czasu ostro biorę pod lupę tuningowanie aplikacji za wszelka cenę - cachowanie wszystkiego co sie da etc.

Moja aplikacja ma w tej chwili około 1,5k klas. Za każdym razem gdy wywoływana jest strona część z nich jest ładowana do pamięci - wiąże się to z otwarciem pliku z kodem php, wczytaniem zawartości itd.
Za każdym wywołaniem skryptu kod jest wczytywany i po jego zakończeniu wywalany z RAMu.
Pomyślałem sobie, że fajnie by było gdyby silnik PHP raz sobie załadował kod do pamięci przy załączaniu serwera i potem już go miał. Taką możliwość daje wkompilowanie do PHP napisanego przez siebie rozszerzenia.

Studiowałem nieco Zend API. Przyznam się, że C nie jest moją miłością ale jak mus to mus (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Problemem jest to, że Zend API nie jest napisane łatwo, odpowiedniki phpowych klas tworzy się przez wywołanie iluś dziwnych funkcji i makr. Porządnej dokumentacji do tego Zend jeszcze nie napisał - są opisane same podstawy jak takie rozszerzenie stworzyć ale bez żadnego wgłębiania się w szczegóły.

I tutaj pytanie do Was - profesjonalistów pełną gębą :-) Macie jakieś doświadczenia w pisaniu swoich modułów?
Co myślicie o samym przenoszeniu logiki aplikacji do wkompilowywanego rozszerzenia? Wada takiego rozwiązania jest to, że jakakolwiek modyfikacja kodu - rekompilacja php. Oczywiście można używać modułów dynamicznych ale z tego co wyczytałem na stronie Zenda to one również są ładowane i wyładowywane przy każdym wywołaniu skryptu.
Zaleta jest to, że kod jest ładowany raz i potem pamiętany i to zapewne w wersji wykonywalnej. Na pewno to przyspiesza jego działanie. Robił ktoś jakieś testy?
Inna zaleta jest to, że mamy dostęp do całego dobrodziejstwa C.

Podzielcie się opiniami.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.01.2026 - 15:52