Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Szablon w szablonie
jastu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym zrobić tak :
- mam sablon strony głównej w której przechowuję szkielet strony (divy i kolumny - jako główny widok).W szablonie tym zawartość każdego diva to zmienna (do której przesyłamy dane jak w szablonach).Tymi zmiennymi miały by być inne szablony (tworzone przez new Smarty).

Czy jest to możliwe do zrealizowania ? Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

url=http://www.martinfowler.com/eaaCatalog/twoStepView.html]http://www.martinfowler.com/eaaCatalog/twoStepView.html[/url]
Już kiedyś pisałem : >

1. Część pierwsza (logiczna) - strona www z układem logicznym elementów (np. menu, newsy, logo)
2. Część druga - mały widok, czyli pojednyńcza instancja smarty w twoim przypadku (albo jakoś tak - zależy od implementacji)

hello.tpl
  1. Hello {$user}

układ.tpl
  1. <html>
  2. <head></head>
  3. <body>
  4. <div>
  5. <?php $view->get('hello'); ?>
  6. </div>
  7. </body>
  8. </html>

// funckja w jakiejśc klasie view - uproszczona implementacja, bo nie wiem jak to dokładnie jest w smarty
  1. <?php
  2. function get($view){
  3. $obj=new Smarty();
  4. $obj->assign();
  5. $obj->display();
  6. }
  7. ?>

plusy:
+ Eleminuje konieczność zmian w wielu plikach, gdy dokonujemy zmiany w obrębie jednego templata.
+ Łatwość implementacji z wieloma silnikami (smarty, opt itp.), bo wystarczą odpowiednie wersje metody get() - dla każdego systemu szablonów jedna.

minusy:
- Wymaga to nieco pracy np. nad stworzenem klas kolekcji przechowujących dane, nazwy widoków.
- Nie jest oryginalnie przeznaczony (wzorzec) do stron www (z ajaxem jest już lepiej)

Ten post edytował Cysiaczek 6.06.2007, 08:05:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:55