Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Szyfrowanie hasel i ich sprawdzanie.
hamlecik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich,
mam problem, z ktorym borykam sie od dluzszego czasu. Zrobilem sobie skrypt logowania oparty na MySQL oraz sesjach. Aby zwiekszyc jego bezpieczenstwo chce jeszcze szyfrowac hasla. Problem w tym, ze nie wiem jak zaszyfrowane haslo metoda np

[php:1:44fbd45ce3]
md5(haslo)
[/php:1:44fbd45ce3]

, ktore wedruje do bazy danych
sprawdzic czy jest identyczne z haslem podanym w formularzu.
Moze mi ktos podsunac jakies sugestie?
Pozdrawiam i dzieki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adwol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
chdzi mi oczywiscie o te certyfikaty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Załóżmy, że chcesz iść do dobrej pracy. Przychodzisz więc na rozmowę kwalifikacyjną i pani Cię pyta jakie ukónczyłeś szkoły i kursy. Ty wtedy odpowiadasz, że jesteś np. doktorem fizyki jądrowej, a dodatkowo masz tytuły magistra historii sztuki i doktora filozofii. Wtedy pani patrzy na Ciebie troche podejrzliwie, ale Ty wyjmujesz z teczki dyplomy wydane przez wyższe uczelnie i potwierdzasz, że to co mówisz to prawda. W ten sposób jakaś osoba (w tym wypadku pracodawca) może sprawdzić teoretyczną wiedze innej osoby (w tym wypadku Twoją), której nigdy wcześniej nie widziała i nie zna. Ktoś trzeci (w tym wypadku uczelnia lub szkoła) wystawia dokument, właśnie certyfikat, w którym potwierdza, że konkretna osoba ma skończoną konkretną szkołę.

W przypadku certyfikatów elektronicznych jest identycznie, tylko tutaj poświadcza się, że dany klucz publiczny używany do szyfrowana należy do danego podmiotu lub osoby. Trzecią stroną która wystawia certyfikat (odpowiednikiem uczelni z przykładu) jest przeważnie ogólnie znana firma, której klucz publiczny (którym podpisywane są certyfikaty) jest ogólnie znany (np. jest zaszyty w przeglądarkach), ale może być to teoretycznie ktokolwiek. A wszystko jest po to, aby przy komunikacji zaszyfrowanym kanałem można być w miarę pewnym tego kto jest ,,po drugiej stronie kabla'', że np. łącząc się ze stroną banku elektronicznego łączysz się napewno z nim a nie ze podstawioną witryną włamywacza.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 01:56